IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството дава имот в Търговище за завод на Шишеджам

15:29 | 18.12.03 г.
Автор - снимка
Създател
Правителството дава имот в Търговище за завод на Шишеджам
Инвестицията е на стойност 160 млн. долара. Новите работни места, които ще бъдат открити, са над 700

Правителството реши да предостави имот – частна държавна собственост, на “Тракия глас България” ЕАД. Имотът е в гр. Търговище, кв. Въбел, с площ 840,495 декара, съобщиха от правителствената информационна служба.

“Тракия глас България” е част от турската компания “Шишеджам”. Върху предоставения терен компанията ще построи завод за плоско стъкло у нас. Това ще бъде първата поточна линия за производство му на Балканския полуостров.

Общата стойност на проекта на “Шишеджам” е 160 млн. долара. От тях 100 млн. долара ще бъдат инвестирани в мощности за производство на фино стъкло, а 60 млн. долара за производството на стъклени изделия.

С изграждането на завода ще бъдат открити над 700 нови работни места, а страната ни ще стане регионален лидер в производството на плоско стъкло.

През април 2003 г. “Шишеджам” връчи на правителството официално “Писмо за намерение” за изграждането на завода. Първоначално компанията възнамеряваше да построи завода в Русе, но след направен анализ е решено той да бъде в Търговище. Градът е сред общините, в чиито граници инвеститорите могат да ползват пълно преотстъпване на корпоративния данък за срок от 5 години, поради високата безработицата в региона, която е 28,77% - една от най-високите в страната.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още