IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 и Nasdaq отчитат спадове за пети пореден ден

Пазарите очакват данните за инфлацията в САЩ и са на прага на новия сезон на отчетите за публичните компании

23:21 | 11.10.22 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските акции предимно поевтиняха във вторник след нестабилна търговия. Инвеститорите очакват ключовите данни за инфлацията в САЩ, които ще дадат на Федералния резерв актуална информация за състоянието на икономиката.

Пазарите са и на прага на новия сезон на отчетите за публичните компании.

Индексът на сините чипове Dow Jones се повиши с 0,12% на финала на сесията до 29 239 пункта. Подкрепа на индекса оказаха акциите на Amgen и Walgreens Boots Alliance.

Същевременно по-широкият индекс S&P 500 и технологичният индекс Nasdaq приключиха със спадове за пети пореден ден. S&P 500 отписа 0,65% до 3 588,84 пункта – най-ниско ниво от септември насам, а Nasdaq изтри 1,1% до 10 426,19 пункта.

Цените на облигациите също паднаха, а доходността по 10-годишните държавни облигации на САЩ се доближи до ключовото ниво от 4% за една нощ, пише CNBC, след като нарасна с около 5,8 базисни пункта до 3,943% при затварянето на пазара.

Акциите паднаха от върховете си за деня и доходността по облигациите се повиши, след като британската централна банка обяви, че нейната пазарна интервенция скоро ще приключи и че пенсионните фондове имат само три дни, за да балансират позициите си.

Инвеститорите очакват няколко ключови доклада, които могат да подскажат колко агресивно Федералният резерв ще повиши лихвените проценти в опита си да укроти инфлацията. В сряда ще бъде публикуван докладът за цените на производител, последван от септемврийския индекс на потребителските цени в четвъртък.

В петък ще бъдат обявени данните за продажбите на дребно през септември, които ще покажат ситуацията при потреблението.

Пътят на увеличаването на лихвения процент на централната банка ще определи дали икономиката на САЩ ще изпадне в рецесия, или ще преживее меко приземяване.

„Това е ужасна среда за фондовите пазари, които се борят с отслабваща икономика, несигурност относно печалбите и продължителността на затягането на паричната политика от Фед, както и с настроенията на инвеститорите, които са изключително склонни към риск“, коментира Дейвид Бансен, главен инвестиционен директор на The Bahnsen Group, в бележка.

„Смятаме, че Фед ще повиши лихвените проценти още един или два пъти, докато основната лихва достигне 4%, и след това ще направи пауза, за да оцени щетите“, допълва той.

Изпълнителният директор на JPMorgan Джейми Даймън в понеделник предупреди, че САЩ вероятно ще изпаднат в рецесия през следващите „шест до девет месеца. Според него S&P 500 може да падне с още 20% в зависимост от това дали Федералният резерв планира меко, или твърдо приземяване на икономиката.

Тази седмица започва и сезонът на печалбите. В петък JPMorgan, Wells Fargo, Morgan Stanley и Citi – четири от най-големите банки в света, отчитат резултатите си за третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още