IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът на пазарите свива стойността на активите на държавните и пенсионните фондове за първи път в историята

Инвестициите в имоти, инфраструктура и компании обаче растат въпреки турбуленциите, според доклад

11:45 | 01.01.23 г.
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Сериозните спадове на пазарите на акции и облигации през 2022 г. намалиха общата стойност на активите на суверенните и пенсионните фондове за първи път в историята, показват данни на Global SWF, цитирани от Ройтерс.

Докладът за държавните инвестиционни инструменти на Global SWF установява, че стойността на активите, управлявани от държавни инвестиционни фондове, е спаднала до 10,6 трлн. долара през 2022 г. от 11,5 трлн. долара, колкото бяха в края на 2021 г. Стойността на активите, управлявани от публичните пенсионни фондове, намалява до 20,8 трлн. долара от 22,1 трлн. долара.

Диего Лопес от Global SWF коментира, че основният двигател на понижението са "едновременните и значителни" корекции от над 10%, понесени от основните пазари на облигации и фондови пазари - комбинация, която не се е случвала от 50 години.

Руската инвазия в Украйна повиши цените на суровините и доведе и без това растящата инфлация до 40-годишни върхове. В отговор Федералният резерв на САЩ и други големи централни банки повишиха лихвените проценти, което доведе до разпродажби на световния пазар.

В доклада са анализирани 445 държавни инвестиционни и пенсионни фондове с комбинирани активи за 32 трлн. долара. Годината е била най-тежка за датския фонд с приблизително 45% спад – фондът е изгубил 34 млрд. долара на датските пенсионери.

Въпреки турбуленцията паричните средства, изразходвани за изкупуване на компании, имоти или инфраструктура се увеличават с 12% през 2022 г. в сравнение с 2021 г. Рекордните 257,5 млрд. долара са разпределени в 743 сделки, като държавните инвестиционни фондове са сключили рекорден брой мегасделки – сделки на стойност над 1 млрд. долара всяка.

Сингапурският държавен инвестиционен фонд GIC с активи за 690 млрд. долара оглавява класацията, като е похарчил малко над 39 млрд. долара в 72 сделки. Повече от половината от тях са за недвижими имоти, като приоритет се дава на логистичните имоти.

Всъщност пет от 10-те най-големи инвестиции, осъществени изобщо от държавни инвестиционни фондове, са осъществени през 2022 г. През януари друг сингапурски фонд - Temasek, похарчи 7 млрд. долара за придобиване на компанията за тестване, инспекция и сертифициране Element Materials от фонда за частни инвестиции Bridgepoint.

През май италианският капиталов фонд CDP Equity похарчи 4,4 млрд. долара за Autostrade per l’Italia заедно с Blackstone и Macquarie.

„Ако финансовите пазари продължат да падат през 2023 г., вероятно е суверенните фондове да продължат да „преследват слонове“ като ефективен начин за посрещане на техните изисквания за разпределение на капитал“, посочва се в доклада.

Според анализа фондовете от района на Персийския залив ще станат много по-активни в изкупуването на западни компании, след като получиха големи инжекции от приходи от петрол през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 01.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още