IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратег на JPMorgan: Пазарът отново ще достигне дъната от 2022 г.

От голям оптимист Марко Коланович се превърна в пазарен скептик 

16:17 | 12.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Предпазливото положително настроение на фондовите пазари вероятно няма да продължи дълго, смята експерт от инвестиционната банка JPMorgan. Той дори очаква връщане към дъната от 2022 г., въпреки че досега бе един от най-големите оптимисти за пазара.

През последните няколко седмици инвеститорите отново навлязоха все по-активно на пазарите. Индустриалният индекс Dow Jones нарасна с около 4,76% за месеца, Nasdaq Composite дори с 5,28%, а S&P 500 - с около 4,84% в рамките на март. Но Марко Коланович, стратег в американската банка JPMorgan, предупреждава да не се допускат прекалено мащабни настроения по отношение на риска.

VIX движи пазарите

Притокът към акции през последните седмици „няма особен смисъл" и до голяма степен се дължи на систематични инвеститори, свиване на късите позиции и спад на индекса за волатилност CBOE VIX, пише експертът в бележка до инвеститорите, цитирана от Bloomberg. Освен това Коланович посочва малкия за него шанс Федералният резерв на САЩ да обърне политиката на лихвените проценти: „Фед не е сигнализирал за намерението си да намали лихвите през тази година, но рисковите активи показват безпрецедентно рали, като европейските акции се търгуват близо до исторически върхове, а американските акции компенсираха скорошните си загуби", пише още той.

Индексът на волатилността VIX наскоро падна под 20 пункта, така че инвеститорите са много по-малко нервни, отколкото в началото на март, когато банковата криза в САЩ предизвика огромна несигурност. Фактът, че индексът VIX, който се смята за барометър за вероятното развитие на S&P 500, сигнализира за отслабване, очевидно тревожи пазарния експерт: той описва настоящата пазарна среда като „затишие пред буря".

Пазарният оптимист се превръща в скептик

Коланович, който все още демонстрираше голяма увереност през 2022 г. на фона на спада на цените на акциите, сега очевидно става по-песимистичен и дори очаква спад на пазара до ниските нива от 2022 г. „Очакваме рисковите настроения да се обърнат и пазарът да тества отново миналогодишното дъно през следващите месеци", цитира още Bloomberg бележката за инвеститорите на JPMorgan. Марко Коланович, стратег в американската банка JPMorgan. Снимка: Bloomberg Марко Коланович, стратег в американската банка JPMorgan. Снимка: Bloomberg

Коланович вече бе станал по-предпазлив още в началото на годината, като посъветва инвеститорите да избягват американските акции през първите шест месеца на годината. 

„Нещата трябва да се влошат, преди да се подобрят", заяви инвестиционният гуру само преди няколко месеца. Той дори прогнозира спад от 10 или повече процента за S&P 500 - така че след първите три месеца на годината широкият американски фондов пазар все още се държи много по-добре от предвиденото в песимистичната прогноза. В началото на годината Коланович изтъкна като причина за мечата си оценка за американските акции очертаващата се рецесия и по-нататъшното повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ, което може да се отрази негативно на пазара на акции.

Всъщност оттогава насам Фед продължи да провежда „ястребовата" си парична политика и повиши допълнително основните лихвени проценти въпреки неотдавнашната банкова криза. Наскоро обаче американските централни банкери обявиха промяна в курса и информираха пазарите: „Сега вече не посочваме, че очакваме продължаващото повишаване на лихвените проценти да бъде подходящо за ограничаване на инфлацията“. 

За Коланович обаче очевидно все още няма причина да преразгледа негативната си пазарна оценка. „Струва си да се отбележи, че рисковите нагласи са като акордеон, при който рестриктивните лихвени проценти бяха проблем за различните т. нар. Carry Trades, а последвалият спад на доходността облекчи част от напрежението", каза експертът. „Въпреки че централните банки все още комуникират, има още какво да се направи в борбата с инфлацията и да се противодейства на предполагаемото от пазара намаляване на лихвените проценти, така че първоначалният източник на стрес - повишаването на лихвените проценти за по-дълъг период, може да се върне в играта", посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 12.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още