IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото спря свободното падане и изчаква решението на ЕЦБ за лихвения процент

Йената отчете най-слабото представяне измежду 16-те основни валути

11:19 | 06.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото спря свободното падане и изчаква решението на ЕЦБ за лихвения процент

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото поскъпва спрямо долара и йената в сряда заради спекулациите около основния лихвен процент в еврозоната, ден преди срещата на Европейската централна банка. Докато в началото на седмицата очакванията бяха по-скоро за намаляване на лихвите, днес прогнозите са за замразяване на лихвения процент поне до декември. На тази база пазарните участници се върнаха към еврото и върнаха цената на двойката EUR/USD отново над психологическото 1,3500.

Йената заформи днес най-слабото представяне измежду 16-те основни валути, след като поевтиня във всичките си кръстосани курсове. Причината за слабия интерес към японската валута бе ръстът, който регистрираха акциите на токийската борса и конкретно компанията Тойота, и бягството на инвеститорите от сигурността на йената.

На редовното си заседание утре Европейската централна банка вероятно ще задържи основния лихвен процент на сегашните 0,5%, сочат средните очаквания на анализатори. Според прогнозите на икономисти на Bank of America, Royal Bank of Scotland и UBS обаче, ЕЦБ ще редуцира лихвата до 0,25% като антикризисна мярка срещу твърде високата безработица и спадът на инфлацията в еврозоната.

Еврото успя да спре свободното си падане спрямо долара, което доведе до най-лошата седмица за единната валута от 2011 г. насам. Ако ЕЦБ не гласува промяна в монетарната си политика, еврото вероятно ще намери подкрепа за нови ръстове и реванш за последните загуби.

Утре се очаква и докладът за брутния вътрешен продукт на САЩ за третото тримесечие. очакванията са БВП да се покачи с 2% на годишна база спрямо отчетените 2,5% ръст за предходния период. Това ще означава, че темпът на възстановяване на най-силната световна икономика се забавя, а Федералният резерв определено няма да има скоро аргументи за намаляване на финансовите стимули.

Президентът на Фед в Сан Франсиско Джон Уилямс коментира снощи, че икономическият растеж през последните месеци се разминава с очакванията, което е намалило доверието му в способността на трудовия за справяне без помощта на монетарни стимули. Малко по-рано вчера президентът на Фед в Ричмънд, Вирджиния Джефри Лакър прогнозира, че американската икономика ще нарасне с едва 2% през следващата година при липса на нови източници на стимулиране.

В този контекст перспективите пред долара не са толкова добри, тъй като печатането на пари от страна на Федералния резерв по-скоро няма да спира. Доларът изгуби значителна част от стойността си през септември и октомври, но като цяло остава на положителна територия от началото на годината. За 2013 г. зелените парипоскъпват с 2,8% в основните си кръстосани курсове. За същия период еврото отчита най-висок ръст от 5,4%, а йената е най-губещата валута с пасив от 11 на сто.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Нивата около 1,3830 се оказаха повратна точка за възходящия тренд при двойката. Точно там бе разположена правата, начертана по върховете от месец март насам. Опитите на щатския долар за по-дълбока корекция се засилват след пробива на 1,3700 и 1,3600.

Следващите ключови подкрепи, в които щатската валута ще трябва да се справи, са разположени в зоните около 1,3500 и 1,3440.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още