IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ ще стихне през втората половина на годината

Ценовият натиск вероятно ще избледнее с ускоряването на ваксинацията, разтикването на веригите за доставка и отслабването на покупките на трайни стоки

09:05 | 03.05.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Тъй като тарифите за товарни превози с контейнери вече са на многогодишни върхове, а търговците на дребно прехвърлят допълнителните разходи на потребителите, се чудим колко повече инфлация трябва да се очаква. Инфлацията при стоките на дребно вече е на нулата, след като имаше дефлация от 1,5% на годишна база през май 2020 г. Според нашите прогнози темпът на покачане ще достигне 2% през следващите няколко месеца - най-бързият от повече от 10 години.

Въпреки това не очакваме трайна инфлация. Потребителите заместиха услугите с дълготрайните стоки през 2020 г. През 2021 г. очакваме търсенето на дълготрайни стоки да се охлади до известна степен, тъй като повече хора ще са ваксинирани и ще възобновят консумацията на услуги. Това би могло да смекчи способността на търговците на дребно да прехвърлят по-високите разходи към потребителите. От своя страна това може да компенсира инфлационния натиск в други категории услуги, като полети и настаняване.

Тези категории би трябвало да се възстановяват силно с възобновяването на пътуванията. Но нощувките в хотели и самолетните билети представляват по-малко от 1% от CPI, което не е достатъчно, за да повлияе траекторията на инфлацията в САЩ.

В контраст, разходите за подслон представляват една трета от кошницата на CPI. Цените на жилищата в САЩ са се увеличили с 11% през последната година на фона на търсенето на повече пространство далеч от големите градски центрове. Американската статистика обаче смята закупуването на жилище за инвестиция и използва наемните цени като измерител на промените в разходите за подслон - дори за домове, които са обитавани от собствениците.

В резултат наемите и еквивалентният наем на собствениците са по-чувствителни както към тенденциите на пазарите на труда, така и към това колко скъпо е притежаването на дом спрямо наемането. Инфлацията при наемите е спаднала до 2% на годишна база към март, от 3,3% преди пандемията, според Бюрото по трудова статистика. Възстановяването на трудовия пазар би трябвало да подкрепи търсенето на наеми, както и нарастващите лихвени проценти, които правят собственото жилище по-малко достъпно за някои. Но увеличението на наемите няма да бъде толкова силно, колкото инфлацията при цените на жилищата.

Притесненията за инфлацията помогнаха за увеличаване доходността на американските облигации през последните шест месеца. В краткосрочен план всяка нова икономическа данна може да подсказва допълнително за ускоряване на растежа.

Вярваме, че възстановяването на търсенето трябва да помогне за нормализиране на цените през тази година. Но макар, че правителствените стимули вероятно ще стопят разликата между действителния и потенциалния БВП тази година, ние не очакваме това да допринесе за отвързване на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
vzhekoff
преди 2 години
Саме не сте казали в края на коя година. Печатайте трилиони и обяснявайте как нямало да има инфлация. Вие изобретихте вечния двигател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Как да стане с тая инфлация с тия броячи долу >
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
https://usdebtclock.org/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Инфлацията в САЩ ще стихне през втората половина на годината По-голяма вувузела - здраве му кажи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още