Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Amundi: Технологичният сектор е балон, който чака да се спука

Биткойнът и криптовалутите ще се запомнят с това, че ускоряват прехода на централните банки към дигиталните валути, посочиха от компанията

Amundi: Технологичният сектор е балон, който чака да се спука

Снимка: Bloomberg L.P.

Технологичният сектор в момента е балон, който чака да се спука и въпросът не е дали, а кога това ще стане. Това заяви Паскал Бланке, главен инвестиционен директор на компанията за управление на активи Amundi, по време на пресконференция в четвъртък.

Той направи изказването с уточнението, че не всички технологични акции са еднакви, но това, което се случва в момента, наподобява събитията от 1999 г.

По думите на Бланке повратна точка може да се окаже ускорението на реалните лихвени проценти.

Прогноза за втората половина на 2021 г.

От Amundi представиха в четвъртък прогнозите си за втората половина на годината, като основният сценарий (60%) на компанията е за възстановяване на няколко скорости. При него се очаква ваксинирането да доведе до неравно възстановяване, което да е по-силно в САЩ и Европа за сметка на развиващите се пазари.

По отношение на ръста на цените наличието на някои забавяния при производството и натиск върху цените в комбинация с увеличаване на заплатите ще доведе до временен пик на инфлацията, която обаче впоследствие ще се нормализира, става ясно от прогнозата.

Още по темата

Въпреки това от Amundi подчертават, че налице ще е структурна промяна в посока на по-висока инфлация – подобен риск е подценяван от пазара, докато растежът над потенциала може да се окаже надценяван.

Макар за момента Европа да изостава от САЩ по отношение на брутния вътрешен продукт и кампанията по имунизиране, то се очаква през пролетта и лятото континентът да успее да навакса, прогнозира Бланке. Очакванията му са обаче Европа да успее да затвори пропастта и да се „присъедини към партито“.

Очакванията са също така приспособителната парична и фискална политика да подкрепят възстановяването, ограничавайки рисковете за дефлация и позволявайки на съотношението дълг/БВП да се стабилизира.

Тук отново от Amundi правят уточнение за Европейския съюз, където въпреки политическите ангажименти за мобилизиране на фискални политики, изпълнението е „разводнено“.

По отношение на бизнес средата рискът от несъстоятелност на компаниите намалява благодарение на положителната инерция при корпоративните отчети, активно намаляване на задлъжнялостта и ниските разходи за финансиране, става ясно от сценария.

Паскал Бланке. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

При другите два по-малко вероятни сценария на компанията с отрицателно и положително развитие (25% спрямо 15%) налице са някои други възможни рискове, като нов пик на коронавирусната пандемия и нови блокади, невъзможност на еврозоната да ускори възстановяването си, по-бързо от очакваното забавяне на растежа в Китай и др.

За сметка на това възможни положителни развития са пълно икономическо възстановяване през втората половина на 2021 г., отпадане на необходимостта за по-нататъшна политическа подкрепа за намаляване на разликите при неравенството, както и ръст на производителността в средносрочен план благодарение на технологичните и екологични развития.

Акции и облигации

Ценните книжа и облигациите са скъпи на абсолютна основа и единствената стойност, която е останала на пазара днес, е относителната, посочват от Amundi.

Налице са признаци, че еуфорията на фондовия пазар е започнала да се уталожва, което отчасти се дължи и на по-обраните коментари на представители на Федералния резерв в САЩ, посочват от компанията.

Има обаче ръст на волатилността, основно на пазара на ценни книжа, както и при криптовалутите. Цената на биткойна, най-голямата криптовалута по пазарна капитализация, намаля наполовина само за месец, което показва спекулативната природа на този актив.

Според Бланке биткойнът и криптовалутите като цяло ще бъдат запомнени с това, че ускоряват прехода на централните банки към дигиталните валути, въпреки че зад тях няма фундаментална стойност.

Той определи биткойна като „фарс“ и симптом за формиране на балон.

Колкото до облигациите, според Бланке те вече няма да се възприемат като абсолютната „възглавница“ за компенсиране на експозицията към по-рискови активи.

По статията работиха: автор Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
4
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Факт 1/1 с дот ком балона, поне графиката!
1
 
3
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Факт 1/1 с дот ком балона, поне графиката!
1
 
6
 
2
Един Българин до: mrynmryn
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Заглавието е подмамващо за да има повече четения. Така както звучи никой и никога не би трябвало да дава парите си на Амунди, но много хора го правят въпреки че работят само с Уникредит (или поне до скоро), а там таксите са постоянни независимо че те може да са на загуба и въпросът дали си струва да се купуват дялове от Амунди е много дискусионен. По-скоро не докато работят с такива убийствени такси техните местни посредници :).
3
 
5
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Тия ако мислят, че технологичният сектор е едно кирливо крипто, значи не заслужават вниманието, което им се отделя.

Още от Анализи
След криптосрива: печалбата от биткойни на Tesla e почти унищоженa