Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Защо трябва да се притесняваме за забавянето на китайската икономика?

Последствията за световната икономика може да бъдат необратими

Защо трябва да се притесняваме за забавянето на китайската икономика?

Строителни работници се подготвят да монтират последния стоманен лъч на 632-метровата най-високата сграда в Шанхай, Китай. Снимка: Getty Images News

Икономиката на Китай продължава да се забавя, а официалната прогноза за ръст от между 6% и 6,5% е рекордно ниска. През второто тримесечие на тази година беше отчетен ръст на икономиката от 6,2%, който е най-слабият от 1992 г., когато китайското правителство започна да представя икономически данни за тримесечията. Най-видимата причина за сегашното състояние на китайската икономика е търговската война между Пекин и Вашингтон, чийто ефект се отразява в световен мащаб, пише Bloomberg. 

Още по темата

1. Какво обяснява притесненията

Китайската икономика, чиято стойност е 14 трлн. долара, отговаря за близо една трета от глобалния икономически растеж през всяка година. Това прави втората по големина икономика значим двигател за създаване на работни места и подобряване на жизнения стандарт навсякъде по света. Сътресенията в икономиката на еврозоната правят продължителния растеж на Китай изключително важен. Ако забавянето на китайската икономика се ускори, негативното влияние върху световната икономика ще е осезаемо. Забавянето на растежа не е необичайно – то се случва през определен период, но спад би бил изненадващ и ефектът ще е много по-силен.

2. Какво лошо има в ръст от 6%

Китайската икономика има дълг и способността ѝ да го изплаща зависи от силния растеж за генериране на достатъчно приходи. Слаб растеж поставя под въпрос способността на Китай да изплати правителствените и корпоративни дългове, които по изчисления на Bloomberg са напът да достигнат над 300% от брутния вътрешен продукт до 2022 г. Колкото по-голям става този дял, толкова по-голям ще е ефектът върху световния икономически растеж. Освен това растежът на китайската икономика вероятно ще продължи да се забавя и може да спадне до под 6%, ако Пекин не въведе стимули.

3. Как се усеща забавянето

Забавянето се отрази значително на трудовия пазар и производителността в предприятията. Дефлацията се засилва, след като китайският индекс на цените на производителите се е забавил до нула процента през юни, а впоследствие започна да отчита спадове на годишна база. Слабите потребителски разходи удариха международните компании, включително Apple и Prada. Търговската война удря износа, а вносът в Китай от САЩ, Япония и Южна Корея намалява, като тенденцията е показателна за генералната промяна в световната търговия. Глобалната икономика може да загуби 585 млрд. долара през 2021 г. заради несигурната търговска ситуация, показват изчисления на Bloomberg.

4. Колко може да се влоши ситуацията

Ситуацията вероятно ще се влоши, тъй като няма перспективи за разрешаването на търговския конфликт между САЩ и Китай. Бизнес активността в различни страни намалява. През второто тримесечие брутният вътрешен продукт на Сингапур, чиято икономика е силно зависима от вноса, отчете най-голямото си понижение от 2012 г. В Азия и Европа редица предприятия усещат негативния ефект, докато сигналите за растеж в САЩ са смесени. Междувременно митата принудиха принудиха десетки компании да преместят производството извън Китай в страни като Виетнам.

Защо китайската икономика се забавя и какви мерки предприема Пекин вижте в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

5
 
33
 
2
преди 2 години
Притеснително, е масовото внушение, в България, хората да теглят кредити и да задлъжняват, защото лихвите били ниски, всичко било наред, стабилноста била навсякъде в нашата икономика. Всички виждаме какво става навън, скоро и у нас!
7
 
22
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Наистина ли си въобразявате, че може да съществува комунистически капитализъм или капиталистически комунизъм?

Още от Анализи
Фед не трябва да се бие с дявола, а с причакващия го в засада гоблин