Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Завръщането на инфлацията в развитите страни е невъзможно без валутна девалвация

Да се допусне обаче, че всички системни валути в света ще се обезценят значително, е меко казано твърде смело

Завръщането на инфлацията в развитите страни е невъзможно без валутна девалвация

Снимка: Bloomberg

Ето ви един въпрос за 10 точки. Какво свързва следните исторически периоди?

Венецуела 2017-2020, Зимбабве 2018-2020 и 2006-2008, Турция 1994-1995 и 1980, Аржентина, Бразилия и Латинска Америка през 80-те години. Германия 1923-1924.

Някакви идеи, пита на страниците на Financial Times Руи Соарес, инвестиционен анализатор и член на екипа на Frankfurt Asset Management?

Още по темата
Ако се досетите, че всички те претърпяват годишна инфлации от над 100 на сто, ще познаете.

Има обаче нещо друго, което е общо за тази група държави, което обикновено се пренебрегва в течащия дебат за това дали инфлацията ще се завърне в развитите икономики. През трите години, предхождащи инфлацията от над 100 процента, всички тези страни изпитаха обезценяване на валутите си с поне 80 на сто спрямо щатския долар. (С други думи: един долар струваше поне пет пъти повече след обезценката.)

Защо това е важно? 

За да се повиши съществено инфлацията, са необходими не само агресивни експанзионистични политики, провеждани както от централните банки, така и от правителствата, които да доведат до съвкупно търсене, надвишаващо наличния местен производствен капацитет. Важно е също така прекомерното вътрешно търсене да не може да бъде посрещнато от допълнителен внос на стабилни цени (измервани в местната валута). Едва тогава ще се предизвика инфлационен натиск. И, разбира се, това ще стане, само ако местната валута се обезцени значително.

Така че, ако твърдите, че експанзионистичната парична и фискална политика за борба с коронавируса неизбежно ще доведе до висока инфлация, вие също така приемате, че ще има синхронизирана девалвация на валутите на развитите страни. И да напомня, че валутите, за които става въпрос, са щатският долар, еврото, йената, паундът, швейцарският франк и много други.

Нека да преминем през този списък. Доларът основателно е крал: на него се падат 60 на сто от световните валутни резерви. Еврото е втора цигулка спрямо зелената валута, отговарящо за 20% от световните валутни резерви (еврозоната поддържа излишък по текущата сметка). Йената е трета, привличаща 6% от световните резерви, а излишъкът по текущата сметка на Япония датира от 1981 г. Казано накратко: да се допусне, че системните валути в света ще се обезценят значително, било то на база икономическия фундамент или заради перспективата пред международната търговска и финансова архитектура, е меко казано твърде смело.

Изниква въпросът, ако експанзионистичните политики отключат масирани валутни девалвации, кои валути ще се обезценят, след като всички развити страни правят едно и също нещо едновременно? (Паундът може да е изключение предвид рисковете от Brexit и дефицита по текущата сметка, но това е друга тема.)

Отгоре на това, в резултат от средата на свръхниски лихви и високи нива на дълг, не само, че финансовите пазари бяха наводнени от дългосрочни облигации, но и ние живеем в икономики с висока дюрация, където малкото повишаване на лихвите може да доведе до големи сътресения на финансовите пазари и икономическо забавяне. Как може инфлацията се повиши значително и устойчиво в такива икономически условия?

Ако мислите, че централните банки биха позволили на инфлацията да излезе извън контрол, вие също трябва да приемете, че те биха били неспособни, и несклонни, да повишат незначително лихвите. Това изглежда като лош залог: стига мандатите им да не се променят, те трябва да са готови да повишат ставките, ако инфлацията започне да пълзи нагоре.

Моля, обърнете внимание, че съм наясно, че настоящият дебат не е относно възможността темповете на инфлация да достигнат 100% през следващите години, а по-скоро да бъдат в диапазона 5-10%. Връзката между девалвацията на валутите и инфлацията обаче си остава валидна: без значителна валутна обезценка няма да има значително завръщане на инфлацията.

Бих променил възгледите си, но ще трябва да ми дадете три исторически примера на висока инфлация без значителна предшестваща валутна девалвация. Всъщност на първо време ще е достатъчен и един пример.

Дотогава обаче историята ще говори красноречиво.

По статията работи: Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
0
 
1
 
16
julian12 до: abdul
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
До някъде си прав.
2
 
3
 
15
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Разбира се, че е възможна. Само, че трябва да се актуализира методиката на измерване.Причината за ниската инфлация не е липсата и, а невъзможността на методиката да я отчете. Ефекта върху валутите на "развития" свят би бил вторичен.
1
 
1
 
14
julian12 до: julian12
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
*окрупняване
2
 
3
 
13
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Също така за да има икономически разтеж, лихвите не трябва да клонят към 0, а точно обратното. Измислиците, че инфлация няма поради тази причина намаляваме лихвите е безумна. Това води до убиване на банките и останалите институции, които печелят от лихви. С това убиват конкуренцията и възможноста за развитие на малък бизнес. Та както написах по-долу... картинката е повече от ясна.
5
 
2
 
12
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Идеята на цялата корона пародия е укропняване. През последните 10 години централните банки убиват банките и ще им изземат функциите.

Още от Анализи
Пауъл: Икономиката показва значителен прогрес