IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демокрациите трябва да се обединят срещу агресивната търговска политика на Китай

Ако те искат Пекин да престане, трябва да направят така, че цената на тази му политика да надвишава ползата

15:31 | 26.09.20 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайският дракон може да бъде обуздан чрез съвместни услилия. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Китайският дракон може да бъде обуздан чрез съвместни услилия. Снимка: Bloomberg

Само два дни преди неотдавна да се договори разговор между президента Си Дзинпин и немския канцлер Ангела Меркел, Китай блокира целия внос на свинско месо от Германия. 

Привидната причина беше смъртта на едно немско диво прасе от африканска чума по свинете - болест, която вече е разпространена в Китай. Но някои анализатори направиха различно заключение. За тях това беше последният пример за агресивната търговска дипломация на Пекин - еволюиращ аспект на китайската външна политика, който вече доминира в отношенията с няколко държави, пише Джамил Андерлини за Financial Times.

Тази агресия никога не е напълно признавана публично. По отношение на свинското, Пекин обяви, че е блокирал вноса от Германия и е започнал разследване на немската продукция поради опасения за безопасността или някакво друго бюрократично оправдание. Но подобни действия почти винаги са насочени към държави, които са предизвикали недоволството на Пекин, като целят промяна на политиката или поведението им. Блокирането на вноса на свинско месо беше предупреждение за Берлин да не се присъединява към кампанията на Вашингтон за изолиране на Пекин и да спре да критикува Китай в областта на правата на човека.

Австралия представлява поучителен пример. Отношенията й с Китай бяха хладни от известно време, но замръзнаха през април, след като Канбера призова за независимо разследване на произхода и първоначалното справяне с коронавируса. След няколко седмици Китай забрани вноса на говеждо месо от няколко големи австралийски доставчика, изтъквайки „изисквания за етикетиране и сертифициране“. Последваха "антидъмпингови" данъци върху австралийския ечемик, разследване на вноса на австралийско вино и предупреждения към китайците да не пътуват до Австралия.

Преди това беше ред на Канада, след като в края на 2018 г. властите там задържаха Мън Уанджоу, главен финансов директор на китайския технологичен гигант Huawei, по искане на САЩ. В допълнение към затварянето на двама канадци по обвинения, свързани с „националната сигурност“, Пекин издаде предупреждения за пътуване там към своите граждани и блокира вноса на канадски соя, рапица и месо поради неправилно сертифициране и „вредни организми“.

Други цели на Пекин са Филипините и Япония (заради изостряне на териториални спорове), Швеция (заради критики към спазването на човешките права в Китай), Великобритания и Монголия (заради посещения на Далай Лама там), и Южна Корея (защото искаше да внедри американска противоракетна система).

Прикритата заплаха не е голяма заплаха, така че, макар да отрича всякаква връзка публично, Пекин тихо дава да се разбере на критиците му, че техните действия, изявления или политики са причината за ответните мерки. Държавните медии в Китай често го казват по-ясно, както и китайските дипломатически „вълци единаци“.

Тези предупреждения обикновено са формулирани като в „Кръстникът“: „Хубава автомобилна индустрия си имате в Германия - жалко ще е да й се случи нещо, ако не позволите достъп на Huawei до вашите 5G мрежи.“

Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Съдейки по снимките ти, на определението "нищожно човече" отговаря с пълна сила, 165 сантиметрово никога несъбличало се за физическо същество с 2 пръста рамене и неуспешно опитващо да прикрие настъпилата плешивост.Познавам добре такива, изпълнени с комплекси същества, като теб - в живота се умилкват и подмазват на висшестоящите си, но в нета се изявяват като клавиатурни нинджи.Разбира се, това е само в нета, но в реалността пълниш гащите, ако някой се изкашля по-рязко до теб.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 4
nobel
преди 3 години
Много ти благодаря, че така внимателно следиш всичките ми публикации. Ще си позволя едно малко уточнение. Даннните в сайтовете, които гледате са по цена, а не по количество. Всички китайски стоки са евтини, както всички знаем. Потърси някъде класация за количествата и ще видиш една доста по-различна картинка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 3 години
не е истина просто... пак да ти кажем, и ние имаме интернет... китай даже не е в топ 5 по експорт! всичкото прасе дето го гледат е за тях!отне ми 2 минути да го намеря в три различни сайта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 7
Императорът
преди 3 години
Хахахах - нищoжно човече, много ме забавляваш, когато напираш да слагаш някого на мястото му. Все едно някое чехълченце да се заканва на синия кит - нямаш на представа колко си комичен.Интересно кой ще постави на мястото и държава, която произвежда всичко, хем защото решава самостоятелно от кого да купува нещо? Защо не определиха като "агресивна" търговската политика на Китай, когато се оказа, че само те произвеждат дори медицински маски? Кой е забранил на останалите държави да произвеждат сами разни работи, вместо за по-лесно да ги внасят от Китай?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Ного забавно е как една АМЕРИКАНСКА медия говори за "агресивна търговска политика". А това - да опитваш да заповядваш на една суверенна държава да купува газ от тебе на двойна цена, а не от когото тя си поиска това какво е? Забравих - това било ГРИЖА за сигурността на рекетирания, дето никой не го заплашва, освен тебе !!! Нито Financial Times, нито който и да е сащански наглец няма право да си товаря муцуната на тема търговска политика !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 6
nobel
преди 3 години
Знаеш ли каква е приликата между времето преди 10-и ноември 89-а и сега. Приликата е, че и тогава и сега добрите новини неизменно започват с думата "ще" и вечно са в бъдеще време. За 30 години ние ни най малко не успяхме да се освободим от икономическата си зависимост от Русия. Някои неща станаха дори по-зле. Едно време петролната рафинерия беше наша - сега е тяхна. И въоръжението на армията ни е 98% руско. Газът всичкия е руски, както и горивото за ядрената централа. И кое от тези неща ще се промени следващите 3 или 4 години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
я кажи "слава"-та на колко часа е спряла ... веднъж ми донесоха 10 такива , 10 не работеха ... днес дъждовно , не става да се каляш и гледам раничко си седнал да ръсиш сентенции ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 9
zelka007
преди 3 години
за руската газ си прав , скоро няма да купуваме , молекулите на свободата ще дойдат през интерконекторът ... :)))като зависиш много от един голям купувач така се получава обикновенно , затова се диверсифицира износът ... и чайниците аут ... нещо като диверсификация на вносът на газ ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
"Комунистчетата си повярваха ... "Хаха... лапник , ти живееш още в 80те на миналия век ... е затуй не те взимат за платен *** , щото никога не знаеш колко е часа ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 6
Боян
преди 3 години
Печетарите на хартия се изправят срещу производителя на всичко останало, кой ще победи???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още