IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС трябва да вземе смело решение за присъединяването на Западните Балкани

Регионът може да бъде символ на европейската визия и сила, от които се нуждае днес повече от всякога общият европейски проект

19:08 | 04.10.19 г. 2
<p>
	Ципрас приканя ЕС към смело решение. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ципрас приканя ЕС към смело решение. Снимка: Ройтерс

Скоро Европейският съвет ще реши дали да покани Северна Македония за започване на официални разговори за присъединяване към ЕС, пише за Financial Times Алексис Ципрас, премиер на Гърция в периода 2015-2019 г., сега лидер на опозицията.

Това решение ще покаже дали съюзът може да бъде толкова смел, колкото младата, динамична балканска държава, която чука на вратата му. Изборът ще бъде дали Северна Македония и Западните Балкани да се закотвят твърдо към ЕС или да се рискува те да се потопят в нова криза, което ще даде сигнал, че болезнените реформи не се възнаграждават.

Решението на ЕС - вече веднъж отложено - ще бъде от решаващо значение за стабилността на страната и региона, и ще е показателно за самата Европа, нейната надеждност и за това на какво се уповава тя.

ЕС има възможност да докаже, че е уверена сила за мир и икономически растеж. Решението за започване на преговори за присъединяване би било твърд отговор на силите, които целят да тласнат Европа - и Балканите - обратно към национализма, изолационизма и разпокъсаността.

В крайна сметка Преспанското споразумението, подписано на 17 юни миналата година от външните министри на Гърция и Северна Македония Никос Коциас и Никола Димитров, направи повече от отключването на вратата за членство на Северна Македония в ЕС. То подчерта значението на самия европейски проект в един от най-трудните му моменти.

Когато премиерът на Северна Македония Зоран Заев и аз прекосихме границата между нашите страни на езерото Преспа през онзи ден, най-смиряващата мисъл, която споделихме, беше за многото животи, изгубени по неговите брегове. Мнозина забравят, че спорът, който ни раздели за 27 години, има своите корени в две кървави балкански войни, които се водят за разделянето на географския район на Македония. Споровете продължават през двете световни войни, Гръцката гражданска война и Студената.

Постигането на споразумението изискваше силна политическа воля, тежки дипломатически усилия и ниво на взаимно уважение и откровен диалог, които трябваше да поддържаме и защитаваме през много трудни завои. Перспективата за присъединяване към ЕС беше неразделна част от разговорите и мощна сила за получаване на подкрепа за сделката.

Нашият успех подчертава значението на двустранната и многостранната дипломация. Специалният пратеник на ООН Матю Нимец изигра решаваща роля, която отразява трайния капацитет на организацията за разрешаване на конфликти. Споразумението не се получи в резултат на поражение във война, принуда, намеса от трети страни или едностранни стъпки.

Последна актуализация: 04:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
1
rate up comment 0 rate down comment 0
дядя Вова
преди 4 години
https://hypebeast.com/2019/3/banksys-devolved-parliament-back-on-display-for-brexit
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още