IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешка ли е еврото?

Включването на южноевропейските държави в еврозоната позволи на Германия да стане най-силната икономика в Европа, смята Дьорд Матолчи

12:40 | 04.11.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дойде време да се търси изход от евро капана. Съществува зловредна догма, според която еврото беше „нормалната“ следваща стъпка към обединяването на Западна Европа. Но единната европейска валута изобщо не беше нормална, защото почти никоя от предпоставките не беше изпълнена, пише за Financial Times Дьорд Матолчи, управител на Унгарската централна банка. 

Две десетилетия след въвеждането на еврото повечето от необходимите стълбове на успешната глобална валута – общи граници, бюджет, покриващ най-малко 15-20 на сто от общия брутен вътрешен продукт (БВП) на еврозоната, финансов министър на еврозоната и подобно министерство - все още липсват.

Рядко признаваме истинските корени на несъзнателното решение за създаване на общата валута: това беше френска уловка. Тъй като Германия се обедини, Франсоа Митеран, тогава френски президент, се опасяваше от нарастващата германска сила и вярваше, че убеждаването на страната да се откаже от своята дойче марка би било достатъчно, за да избегне германска Европа. Тогавашният канцлер Хелмут Кол отстъпи и прие еврото като крайна цена за обединена Германия.

И двамата сгрешиха.

Сега имаме европейска Германия, а не германска Европа и еврото не се оказа в състояние да предотврати възкачването на страната на Ангела Меркел на икономическия трон на Стария континент.

Но германците също попаднаха в капана на „твърде доброто, за да е истина“ евро. Включването на южноевропейските икономики в еврозоната доведе до валутен курс, който бе достатъчно слаб, за да позволи на германците да станат най-силната глобална машина за износ в Европейския съюз (ЕС). Тази неочаквана възможност направи германците самодоволни. Те пренебрегната възможността да обновят инфраструктурата си или да инвестират достатъчно в бъдещите индустрии. Пропуснаха цифровата революция, изчислиха грешно появата на Китай и не успяха да създадат общоевропейски глобални компании. В същото време компании като Allianz, Deutsche Bank и Bayer се насочиха безуспешно към отвъдокеанска експанзия в посока Wall Street и САЩ.

Повечето държави от еврозоната се представяха по-добре преди еврото, отколкото с него. Според анализа на Центъра за европейска политика през първите две десетилетия на еврото има малко победители и много губещи.
Единната валута не беше необходима за европейския успях преди 1999 г. и по-голямата част от страните членки на еврозоната не се възползваха от нея по-късно. По време на финансовата криза през 2008 г. и икономическата криза в еврозоната през 2011-12 г. повечето държави бяха силно засегнати, натрупвайки огромни дългове. За съжаление няма безплатен обяд и евтините заеми често струват много по-късно.

Александър Ламфалуши, унгарски икономист, беше прав да каже, че е необходима единна валута за укрепване на връзката между европейските сили и защита на ЕС срещу Съветския съюз. Имаше само една спънка: окончателното решение за създаване на еврото беше взето в Маастрихт през 1992 г., след като Съветският съюз се разпадна. Причината за валутата приключи точно когато се роди.

Дойде време да се събудим от този вреден и безплоден сън. Добра отправна точка би било да се признае, че единната валута е капан за практически всички нейни членове - по различни причини - и не златна мина. Държавите от ЕС, както в еврозоната, така и извън нея, трябва да признаят, че еврото е стратегическа грешка. Целта за изграждането на глобална западна валута, която си съперничи с долара, беше предизвикателство за Вашингтон. Европейската визия за САЩ на Европа доведе до открита и скрита война на САЩ срещу ЕС и еврозоната през последните две десетилетия.

Трябва да измислим как да се освободим от този капан. Европейците трябва да се откажат от рискованите си фантазии за създаване на сила, която да съперничи на САЩ. На членовете на еврозоната трябва да бъде разрешено да напуснат валутната зона през следващите десетилетия, а останалите, които остават, трябва да изградят по-устойчива глобална валута. Нека през 2022 г. отпразнуваме 30-ата годишнина от Маастрихтския договор, който роди еврото и преобрази блока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 7 rate down comment 2
Mit1
преди 4 години
Точно така, защото еврото има най-голяма вероятност да се наложи като втора световна валута след долара. Това е голям трън за САЩ, направо гигантски! Даже и най-приятелските, принципни и демократични разбирания да са еднакви между САЩ и Европа, то заплахата за господство и основна сила е не по-малко важна.За мен, тази простотия с Брекзит до голяма степен е подкрепена от САЩ. Сега перчема уговаря Джонсън, че ще има велика сделка между САЩ и Великобритания, само и само максимално да прецакат ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 3
Lucifer
преди 4 години
Изчезне ли ?, никой по-вече няма да си спомни за ЕС!!!....? е трън в очите най вече на САЩ!!! Тръмп поне чистосърдечно си го казва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 4
abdul
преди 4 години
без ЕС и фондовете уличните убийства нямаше да спрат.. which is good.а не сега да си го вадят премиерски и т.н.Туй мутре може би нямаше да е между живите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 20 rate down comment 5
Mit1
преди 4 години
Да, Германия стана още по-силна прези последните години. Ясно е обаче на всички, че и без ЕС и Еврозона, Германия щеше да стане пак още по-силна.Така, че нека не се бърка това с еврото и ЕС. Без силна Европа ще размажат страни като България, Унгария и т.н. Тогава да видиш какво е корупция, крадене, мачкане и унижение. Само вижте други страни с размера на нашите в района с сравнете. Вижте им столиците, средната работна заплата, инфраструктура, възможности за младите хора и т.н. Не сме вързали и цъфнали, но въпреки политиците вървим нагоре.Има много трудности по пътя, има много бавни решения и сложност в процеса, но това е пътя. Все едно САЩ са станали сила без война между севера и юга, без супер кризи и проблеми през съществуването и оформянето си в това, което са сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 43 rate down comment 2
prritko
преди 4 години
Европейците трябва да се откажат от Еврото, за да могат да се гърмят банки и да се обезценява валуата както някои хора намерят за добре. *** няма да стане така лесно :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 38 rate down comment 6
prritko
преди 4 години
Поредната безумна статия по темата. На определен кръг хора много им се иска да е грешка, това поне стана ясно отдавна. А щом бърка бърка в интересите на този "кръг хора", явно е далеч от грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 6
крас
преди 4 години
КУПЮРА Е ЦЕННА КНИГА ИЗДАДЕНА ОТ СЪОТВЕТНАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА КОЯТО СТОИ С АКТИВИТЕ СИ ЗАД НЕГОВИЯ НОМИНАЛ. ЗА РАЗЛКА ОТ КУПЮРИТЕ ОТГОВОРНОСТТА ПО ОБЕЗПЕЧАВАНЕ НА СТОЙНОСТТА НА ДИГИТАЛНИТЕ ТИ ЕВРА СЕ НОСИ НЕ ОТ НАЦИОНАЛНАТА БАНКА или ЕЦБ, А ОТ ЧАСТНАТА БАНКА В КОЯТО Е СМЕТКАТА ТИ. Тази частна банка обезпечава с АКТИВИТЕ си задължението към ВЛОЖИТЕЛИТЕ, респективно към твоите КЕШОВИ пари, които ти си предоставил отразявайки ги в ПАСИВИТЕ на баланса си.ТУК ВЕЧЕ ВЪЗНИКВА ВЪПРОСА - кое е по доброто да притежаваш пари в брой обезпечени с активи на НАЦИОНАЛНА БАНКА НА НЯКОЯ ОТ ДЪРЖАВИТЕ ОТ ЕВРОЗОНАТА, или пък е по добре да имаш сметка към частна кредитна институция с ЛИКВИДНОСТ от порядъка на 10 - 15 % за която не е ясно каква е ДЕКАПИТАЛИЗАЦИЯТА на активите ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 10
Бидонойл
преди 4 години
А по коя буква се различават дигиталните евра бе, Краси... Нали в днешно време повечето пари са дигитални. Емитирането на нови евра е единствено в компетенциите на ЕЦБ. На държавите-членки им ползват само печатниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 54 rate down comment 2
многодобре
преди 4 години
...незнам дали е "грешка" еврото, но ще четем все повече негативни материали за него не за друго, а защото много страни, взеха че разлюбиха доларчето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 21
крас
преди 4 години
ГЕРМАНИЯ Е ГОТОВА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕВРОЗОНАТА И Е СЪЗДАЛА ПАРАЛЕЛНА НА ЕЦБ СТРУКТУРА, КОЯТО ЩЕ СРАБОТИ ПРИ ПРОМЕНИ СВЪРЗАНИ С ОТПАДАНЕТО НА ЕВРОТО КАТО РАЗПЛАЩАТЕЛНО СРЕДСТВО. Знаем, че всяка ЦЕНТРАЛНА БАНКА от еврозоната печата свое евро което гарантира с активите си.Има НЕМСКО ЕВРО, което се обозначава с буквичката "Х " пред номера на банкнотата, Има и ГРЪЦКО ЕВРО , което се обозначава с буквичката "Y" пред номера на банкнотата. Има и ИТАЛИАНСКО ЕВРО което се обозначава с буквичката "S" пред номера на банкнотата.КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ КОГАТО ЕВРОТО БЪДЕ СВАЛЕНО ОТ ОБРЪЩЕНИЕ ??НЕМСКОТО ЕВРО ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ДОЙЧЕ МАРКИ , ГРЪЦКОТО В ДРАХМИ , А ИТАЛИАНСКОТО В ЛИРИ.Вие в какви евра имате под дюшеците - НЕМСКИ , ФРЕНСКИ , ГРЪЦКИ ИТАЛИАНСКИ.......????? НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ, ЧЕ КУРСА НА ОБМЯНА НЯМА ДА Е ЕДИН И СЪЩ ПРИ НЕМСКОТО И ГРЪЦКОТО ЕВРО!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още