IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво показват суаповете за защита от фалит?

Дори Фед не може да отмени финансовите закони на гравитацията, на които се подчиняват дефолтите

18:42 | 29.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Странно нещо се случва на пазарите на корпоративен дълг в САЩ. Популярните мерки за риск от дефолт сочат увеличаване на спокойствието, точно когато фалитите стават все по-чести и съсипващи за кредиторите, пише Робърт Смит за Financial Times.

Суаповете за кредитно неизпълнение (CDS) са деривати, които се държат като застрахователни договори, защитавайки притежателите им срещу риска дадена компания да не изплати дълговете си. Като такива, индексите на тези суапове дават насока за здравето на пазарите на корпоративни облигации. Ако средната цена на защитата срещу срещу дефолт се повиши, това е сигнал за по-голямо предстоящо финансово напрежение.

Двата основни CDS индекса в САЩ скочиха в края на март, когато мащабът на икономическите сътресения от разпространението на коронавируса стана очевиден. Цената за закупуване на индексите за суапове, за инвестиционен и неинвестиционен дълг, надхвърли съответно 150 и 880 базисни пункта.

Тези екстремни движения донесоха 2,6 милиарда щатски долара на хедж фонд мениджъра Бил Акмън, който перфектно позиционира във времето голям къс залог срещу корпоративния дълг, използвайки тези индекси.

Точно след това Федералният резерв на САЩ стартира пакет от стимулиращи мерки, които успокоиха облигационните пазари и доведоха до спад на средната цена за защитата срещу дефолт. Суап индексът на инвестиционния дълг се търгуваше на ниво от под 80 базисни пункта, а този на неинвестиционния - за малко над 500 базисни пункта.

Въпреки че Фед успя да облекчи проблемите около корпоративните облигации на съвкупно ниво, дори най-мощната централна банка в света не може да отмени финансовите закони на гравитацията, на които се подчиняват дефолтите.

Това, което търговците на CDS евфемистично наричат ​​"кредитни събития" - когато компания не успее да извърши плащане по дълга си, задействайки изплащане по суаповете - се случват с тревожна редовност.

Фалитите на силно задлъжнели компании, в това число компанията за търговия на дребно Neiman Marcus и групата за отдаване на автомобили под наем Herz, доведоха до девет кредитни събития в САЩ през тази година, в сравнение с четири през цялата 2019 г. и три през 2018 г.

Високите нива на изплащания по тези суапове показват освен това, че се очаква притежателите на облигации да възстановят малко от парите си в много от тези процедури по несъстоятелност.

След обявяване на кредитно събитие пазарът на CDS провежда търг, за да определи колко струват облигации на фалиралата компания. По-ниската цена води до по-високо плащане по суаповете, основаващо се на принципа, че притежателите на суаповете трябва да бъдат компенсирани, ако има по-голяма финансова загуба от несъстоятелност или преструктуриране.

Последна актуализация: 16:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още