Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Кой път ще избере Беларус: Този на Украйна или на Армения?

Най-големият шанс за страната след Лукашенко да избегне съдба, подобна на тази на Украйна след Янукович, е голям политически преход в Русия

Кой път ще избере Беларус: Този на Украйна или на Армения?

Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg

Украйна и Беларус са две от най-сходните в културно и географско отношение нации в Европа. Техните източни славянски езици, основните християнски православни църкви и особеното местоположение между Русия, от една страна, и ЕС, както и НАТО, от друга, са сравними и преплетени.

И двете нации са до голяма степен близки до православните руснаци. Все пак обаче украинците и беларусите са като постколониален народ на друго ниво, коренно различно от пост- и неоимперските руснаци, чиито международни амбиции отчасти са по-сходни с тези на днешните турци и китайци, пише Андреас Умланд от Центъра за европейска сигурност в свой анализ за онлайн изданието Emerging Europe.

Още по темата
Докато някои украински крайни групи крият иредентистични мечти към Кубанския регион в Южна Русия, хегемонични трансгранични претенции не могат да бъдат намерени нито в украинския, нито в беларуските политически дискурси. Украинците и беларусите са - за разлика от много руснаци, унгарци или сърби, териториално наситени хора.

Въпреки тези и други съществени и структурни прилики между Беларус и Украйна, повечето коментатори - независимо дали са западни, руски, беларуски или украински - днес наблягат на различията, а не на приликите между двете братски нации. „Беларус НЕ Е Украйна!“ е основното послание на последните коментари на много политици и експерти относно продължаващото въстание в Минск.

Разлики между Беларус и Украйна

Всъщност, беларусите имат история от предисъветски, съветски и постсъветски период, която е различна от тази на украинците. Беларуският национализъм по време на царския период е много по-слаб от украинския либерализъм и етноцентризъм - важно различие, актуално и до днес.

По време на Студената война беларуската диаспора е по-малко организирана и активна от далеч по-видимите украински емигрантски общности в Западна Европа и Северна Америка. Не на последно място, новата беларуска държава - за разлика от украинската - участва в няколко от различните неоимперски организационни схеми на Русия от 1991 г. насам.

Преди всичко Беларус е един от съоснователите на двете основни организации, които държат заедно хегемонистичното царство на Москва на територията на бившите царска и съветска империи днес. Минск стоеше в корените на така наречената Организация на договора за колективна сигурност (ОДКС), доминиран от Русия вид „Варшавски договор 2.0“. ОДКС едва ли е случайна инициатива, основана е по случай 50-ия рожден ден на Путин в управляваната тогава от комунистическата партия Молдова на 7 октомври 2002 г.

Още по темата

Беларус също е член-основател на Евразийския икономически съюз (ЕАЕС), чийто първоначален тристранен договор беше подписан от Москва, Минск и Астана в разгара на ескалацията на хибридната война на Кремъл срещу Киев, на 29 май 2014 г. Като псевдокопие на ЕС този съюз пое значителни национални прерогативи в области като регулирането на търговията и производството от своите държави членки.

Днес ЕАЕС е основният инструмент за популяризирането на Русия като независим и уж сериозен глобален „полюс“ в уж многополюсен свят. Беларус е важен за геополитическия мираж на Кремъл, тъй като е единствената държава, която предоставя на ЕАЕС изключително географски елемент, изключително европейски елемент (Армения е културно европейска, но географски азиатска).

Нещо повече, Беларус подписа на 8 декември 1999 г. - точно осем години след сключването на Беловежките споразумения, които разпуснаха СССР, Договор за основаване на Съюзна държава с Русия. Скоро този исторически документ беше изцяло ратифициран от двете страни. Все пак Съюзният договор досега парадоксално не е довел до появата на нов политически съюз. Въпреки появата на някои институционални атрибути, руско-беларуската съюзна държава съществува само на хартия.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (17)

   1| 2    
2
 
3
 
17
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Нали съм ти писал, че официалния им език е бил полски, който не им е роден. Само че не се задълбавай толкова, защото трябва да ти обяснявам как преди да започнат да ги полонизират литвините(всъщност са балти) са били основно езичници. Поляците ги правят християни католици. След това идват рушняците и изколват и изгонват католическите свещенници и настаняват праавославни такива. Наистина докато са езичници част от литвините са приели православната вяра, но основно са били католици които рушняците обръщат в "праватя" вяра. Така че по-добре не рови тъпата история, защото всеки е писал каквото си иска, а руската е зцяло измислена и пригодена за целите на великоруската пропаганда.
5
 
2
 
16
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Беларус не е свободна държава че, да избира каквото и да е. Беларусците са руски роби а Лукашенко е кучето на Путин. Украинците бяха свободни и като видяха че Русия иска да ги зароби в Евроазийския съюз с мюсулманите от Казакстан, Таджикистан и Киргистан, се дигнаха на борба и успяха да се спасят. Дадоха много жертви, но са свободни.
2
 
4
 
15
markov до: Стоян Петров
преди 2 месеца
Аи стига чети историята избирателно! Преди това Поляците се опитали да претопят Белорусите да ги направят католици - На 2 февруари 1386 г. Великото литовско княжество и Полското кралство сключват лична уния (вж. Кревска уния) чрез брак на владетелите си.[9] Тази уния задвижва събития, които в крайна сметка довеждат до образуването на т.нар. Жечпосполита през 1569 г. чрез Люблинската уния.

През годините след унията, процесът на постепенна полонизация на литовци и рутени започва да набира скорост. В културния и обществен живот преобладават полският език и католицизма, а през 1696 г. полският измества рутенския като официален език. Последният дори е забранен за употреба в администрацията. Въпреки това, рутенците продължават да говорят на родния си език и остават верни на Белоруската греко-католическа църква.
1
 
4
 
14
markov до: Стоян Петров
преди 2 месеца
И каква точно трагедия се е случило със всичките им потоци ? Сив поток завършен и функционира, Турски поток Завършен и функционира , СП1 завършен и функционира, Газопровода към Китай завършен и функционира. Скоро и СП 2 ще бъде завършен. А междувременно направиха и достатъчно източници за ЛНГ че да може бесните сороспий да си правят диверсификация ...по тръба или с кораб пак от Русия....
4
 
4
 
13
Стоян Петров до: vzhekoff
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Шeмeт, те рушняците не ги зареждат аз ще се занимавам с пpостoтиите им. Ти погледнал ли си каква трагедия настъпи със всичките им патоци??? Хихихихи... трагичните патоци - едни големи руски празни приказки(тръби)..........Хихихих..... Няма аз да им правя сметката, но това че затънаха до ушите е добре за света.

Още от Анализи
Германия от 1918 г. служи като предупреждение за САЩ