Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Рецесията сега може да бъде по-различна и продължителна от предишните

Финансовата криза през 2008 г. беше само загрявка за сегашната, коментира икономистът Кенет Рогоф

Рецесията сега може да бъде по-различна и продължителна от предишните

Колкото по-дълго това продължава това, толкова по-голяма е вероятността да се унищожи производствения капацитет, според Мари Оуенс Томсън  от Indosuez Wealth Management. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Пандемията от коронавируса Covid-19 и мерките за овладяването ѝ изправят глобалната икономика на прага на рецесията. Сега се засилват опасенията, че спадът може да бъде далеч по-дълготраен, отколкото първоначално се смяташе. Той потенциално ще продължи до следващата година и дори след това, тъй като правителствата засилват ограниченията за бизнеса, за да спрат разпространението на вируса. Това преконфигурира самата концепция за публичното пространство и възпрепятства икономически растеж, пише The New York Times в свой анализ.

Пандемията поставя преди всичко в опасност общественото здраве. Докато взаимодействието между хората остава рисково, бизнесът не може да се върне към нормалното си състояние. Това, което беше нормално преди, може вече да не е такова. Хората вероятно ще са по-малко склонни да посещават претъпкани ресторанти и концертни зали дори след овладяването на разпространението на вируса.

Рязкото спиране на търговската дейност заплашва да нанесе толкова дълбоки и трайни икономически щети във всеки регион на света, че възстановяването може да отнеме години. Загубите за компаниите, много от които вече изпитват трудности с покриването на дълговете си, рискуват да предизвикат сериозна финансова криза.

Още по темата

„Чувствам, че финансовата криза през 2008 г. беше само загрявка за тази“, коментира Кенет Рогоф, икономист от Харвард и съавтор на книгата за история на финансовите кризи „Този ​​път е различно: осем века финансова глупост“.

„Всичко зависи от това колко дълго ще продължи здравната криза, но ако това продължи дълго време, със сигурност ще станем свидетели на майката на всички финансови кризи“, казва той.

Ситуацията изглежда ужасяваща в развиващите се страни, които стават жертва на отлив на капитали. Това оказва натиск върху валутите им и принуждава хората да плащат повече за вносна храна и гориво на фона на опасността от пандемията.

Дори и след като вирусът бъде опитомен - и никой всъщност не знае кога ще стане това, светът след това, според анализаторите, ще бъде изпълнен с проблеми както за домакинствата, така и за бизнеса.  Някои мерки за социално дистанциране могат да останат за неопределено време. Потребителските разходи допринасят за приблизително две трети от икономическата активност в световен мащаб. Ако тревожността продължи и хората не са склонни да харчат, възстановяването ще бъде ограничено.

 „Хората преживяват истински шок. Възстановяването ще е бавно и определени модели на поведение ще се променят, ако не завинаги, то за дълго“, казва Чарлз Дюма, главен икономист в TS Lombard.

Американците повишиха значително темповете си на спестяване през годините след Голямата депресия. Това може да се случи отново.

САЩ, най-голямата икономика в света, почти сигурно е в рецесия. Така е и с Европа, както и големи икономики като Канада, Япония, Южна Корея, Сингапур, Бразилия, Мексико. За Китай, втората по големина икономика в света, се очаква ръст на БВП от само 2 процента през тази година, според TS Lombard.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
2
 
8
ing5rov до: Бидонойл
преди 5 месеца
"Едва в последно време успяхме малко да поолабим колана... "

Кога го олаби колана ... кат потекоха еврофондовете ли ?
1
 
2
 
7
Yanis83 до: Бидонойл
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Точно, "Млада булка с креват ще плащат".
2
 
5
 
6
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Абе, рецесия, криза, куче със салам ще плашат! България винаги е била държава в криза, с много редки напъни да се измъкнем от нея. 45 години дефицит на стоки и услуги. После 20 години тежък преход с поредица от фалити. Едва в последно време успяхме малко да поолабим колана, а сега просто ще се върнем към нормалното си състояние. Ако някой трябва да го е страх, това са богатите държави, щото там хората наистина има какво да губят.
2
 
0
 
5
Nemezanimavai до: Petar2015
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Е кото напечатат хартия какво ще постигнат освен повишена инфлация?която вече се забелязва,тея напечатани пари в кавички имат стойност на тапети от близката железария!единствено които е купил някоя друга унция ще е добре! Мое мнение
0
 
5
 
4
преди 5 месеца
Лесно е да се предвидят апокалиптични сценарии! Да вероятно борсите ще продължат да чупят черни рекорди, безработицата ще се увеличава, БВП ще пада. Пазарът още дълго ще бъде нестабилен. Дори не знаем, как тази пандемия ще засегне хората. Предизвикателствата ще са много, но в крайна сметка ще излезем и от това! :)

Още от Анализи
ЕЦБ започва основен преглед на водещата си програма за борба с коронакризата