Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

След третата ваксина: По-близо ли сме до стадния имунитет?

Добрите новини за хората може да са не толкова добри за производителите на ваксини – задава се ръст на конкуренцията и опасност от свръхкапацитет

След третата ваксина: По-близо ли сме до стадния имунитет?

Снимка: Bloomberg LP

След германската Biontech и щатската Pfizer и американската Moderna сега и британският фармацевтичен концерн AstraZeneca получи разрешение за своята ваксина срещу коронавируса. Развитата в сътрудничество с Оксфордския университет ваксина бе одобрена за използване във Великобритания в сряда.

Одобрението е важен сигнал за борбата срещу пандемията от коронавирус - по два начина. От една страна, това показва, че регулаторните органи са готови да приемат ваксини, които не се доближават до прага от над 90 процента ефективност, представен от Biontech и Moderna.

Още по темата

От друга страна, одобрението е доказателство за това, че предлагането на ваксини ще се подобри много бързо през следващите четири до осем седмици - и че рано или късно конкуренцията между разработчиците на ваксини срещу Covid-19 ще се засили.

Ваксината на AstraZeneca показа защитен ефект от 62 процента с редовната схема на дозиране. Но дори тази стойност все още е много над минималната ефективност от 50 процента, изисквана от регулаторите, а също и много над стойностите, постигнати например от ваксините срещу грип.

В настоящата ситуация с високи нива на заразени в световен мащаб такава ваксина също може да допринесе значително за ограничаването на пандемията - особено след като е сравнително лесна за използване и относително евтина.

На този фон може да се очаква, че британската ваксина ще получи допълнителни одобрения сравнително бързо, включително в ЕС, независимо от неясните резултати на тестовете. В крайна сметка тук вече тече процес на одобрение. Следователно решение в полза на продукта може да бъде взето относително бързо, веднага щом бъдат подадени липсващите данни и официално бъде поискано одобрение.

Същото се отнася и за ваксината на американската биотехнологична компания Moderna, която медицинската комисия на Европейската агенция по лекарствата EMA ще обсъжда през първата седмица на януари. Одобрението за ваксината на Moderna, която вече е разрешена в САЩ, също се счита за сигурно. 

Така в края на януари три одобрени ваксини срещу Covid вероятно вече ще са на разположение в Европа. Два други продукта - от Johnson & Johnson и американската компания Novavax, биха могли да последват през февруари и март, а в началото на третото тримесечие се задава и ваксината от тюренгенския производител Curevac.

Всичко това предполага, че стадният имунитет може да бъде постигнат по-бързо, отколкото мнозина очакваха. Във Великобритания редица политици вече твърдят, че целта може да бъде постигната до края на първото тримесечие. За ЕС експертите досега очакваха, че това може да бъде постигнато през второто тримесечие.

Във всеки случай става очевидно, че след няколко седмици вече не наличните количества ваксини ще бъдат основната пречка, а по-скоро логистичният и персоналният капацитет в центровете за ваксинация.

Резултатите от досега извършените тестове от Biontech, Moderna и AstraZeneca, но също така и данните от изследванията, публикувани междувременно от китайския Sinopharm и руския институт "Гамалея", предполагат, че в крайна сметка почти всички кандидати за ваксини в напреднала разработка имат повече или по-малко защитен ефект срещу Covid, дори ако само няколко могат да се сравнят с много силните показатели на mRNA ваксините от Biontech и Moderna.

Планове за производство за над 13 млрд. дози

Планираните обеми на производство на тези продукти са значителни. За 13-те ваксини, които в момента се тестват във фаза 3 или вече са получили първоначални одобрения, обявеният капацитет за 2021 г. възлиза на общо над 13 милиарда дози. Шестте водещи западни разработчика на ваксини прогнозират комбинирано производство от около 8,6 милиарда дози за 2021 година.

ЕС е осигурил по договор около 1,4 милиарда дози и разполага с опции за допълнителни поръчки. Освен това има допълнителни споразумения между отделни държави и компании за ваксини, като например между федералното правителство на Германия и Biontech и Curevac за по 30 до 40 милиона бройки. Дори да се предположи, че само една трета от поръчаните количества ще бъдат доставени през първата половина на годината, значително над 50 процента от населението в Германия и ЕС могат да бъдат ваксинирани.

Бързо нарастващото предлагане на ваксини срещу Covid ще постави нови предизвикателства пред ангажираните производители. Към края на първото тримесечие най-късно се очаква да възникне въпросът дали са обосновани допълнителни спешни или условни одобрения с оглед на няколкото вече налични ваксини. Това означава, че изоставащите в изследванията за ваксините ще трябва да преминат през редовния процес на одобрение и следователно ще изостанат още повече от водещите компании.

Освен това, поради етични причини, рано или късно едва ли ще бъде възможно да се провеждат плацебо контролирани проучвания. По-скоро новите ваксини ще бъдат тествани за сравнение с установените ваксини. Най-късно тогава специалистите ще се фокусират силно върху различията в ефективността и безопасността.

И накрая, фармацевтичните компании също ще трябва да се справят с въпроса колко ваксини срещу Covid ще са необходими в дългосрочен план. В крайна сметка, според СЗО, в допълнение към 13-те продукта във фаза три по света, има още 200 кандидати в по-ранни фази на клинично развитие или в предклинично развитие. Много от тях ще бъдат зарязани. Тъй като не само стадният имунитет е по-близо от очакваното, но и рискът от свръхкапацитет. 

По материал на Handelsblatt

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (52)

   1| 2| 3| 4| 5| 6    
0
 
0
 
52
ing5rov до: ing5rov
преди 10 месеца
0
 
0
 
51
ing5rov до: julian12
преди 10 месеца
1
 
2
 
50
julian12 до: khao
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Ако знаеше английски бих ти пратил нещо но уви. Неук си.
1
 
5
 
49
neon7 до: khao
преди 10 месеца
Да съм казал ,че е peer-reviewed ? Изследването е на 2-3 месеца. Реално са спасени човешки животи с това лекарство докато ваксината ти обещава имунитет ако се срещнеш с вируса някога ! А ти чел ли си на Pfizer на ваксината peer review? С какво те излъгах ? Така и не разбрах
4
 
3
 
48
khao до: neon7
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
This article is a preprint and has not been peer-reviewed [what does this mean?]. It reports new medical research that has yet to be evaluated and so should not be used to guide clinical practice.ти сам се Убиждаш :)))... и това беше последния линк от теб който отворих.... ти си поредния антиваксър/плоскоземец който го хващам в лъжа...

Още от Анализи
Темпът на напускане на работа е по-показателен за инфлацията от заетостта