Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Две години след ареста на Карлос Гон друг чужденец застава начело на японска компания

Местните компании обичайно не залагат на външни директори

Две години след ареста на Карлос Гон друг чужденец застава начело на японска компания

Снимка: Pixabay

Близо две години след като властите в Токио арестуваха най-известния чуждестранен изпълнителен директор в страната – Карлос Гон, който беше начело на Nissan Motor, друга голяма японска компания реши да назначи чужденец за свой главен изпълнителен директор, пише Wall Street Journal.

Mitsubishi Chemical Holdings обяви, че 56-годишният Жан-Марк Жилсон, който в момента ръководи френската Roquette, ще стане неин главен изпълнителен на 1 април 2021 г.

Той ще е единственият неяпонски директор начело на голяма компания от Япония, като изключим французина Кристоф Вебер от Takeda Pharmaceutical.

Гон, който се присъедини към Nissan през 1999 г. и който се смята, че успя да спаси автомобилния производител, беше арестуван през ноември 2018 г., а по-късно беше обвинен във финансови нарушения, които той отрича. Гон избяга в Ливан през декември миналата година, но друг бивш изпълнителен директор на Nissan, американецът Грег Кели, е изправен пред съда в Токио по обвинение, че е помагал на Гон. Кели твърди, че е невинен.

Гон и Кели азват, че арестите им ще обезсърчат чуждестранните директори да ходят в Япония заради опасения, че вътрешни спорове в компанията могат да се превърнат в криминални казуси.

Още по темата

Жилсон се постара да разграничи опита си от този на Гон, посочвайки, че е прекарал пет години в Япония след 2000 г., когато е работил за японско-американско химическо предприятие.

„За мен япония не е новост“, коментира Жилсон по време на пресконференция в Токио, на която се появи чрез виде конферентна връзка от Франция. „Съпругата ми е японка, така че имам по-голям опит с японската култура“.

Той добави: „Разбирам, че е голямо предизвикателство да не си японец“. Запитан за случая с Карлос Гон, той коментира: „Не съм притеснен“.

Подобно на Гон, Жилсон има опит в много държави. Твърди, че е роден в Белгия, а сега притежава американско и френско гражданство. Четирите му деца живеят в Съединените щати.

Mitsubishi Chemical е част от групата Mitsubishi, слабо свързана мрежа от японски компании, които споделят исторически връзки и понякога кръстосани акционерни отношения. Продуктите на Mitsubishi Chemical включват пластмаси и метали, използвани за производството на компоненти за електроника, като батерии.

Повечето главни изпълнителни директори в групата са прекарвали цялата си кариера в една единствена компания. Сегашният лидер на Mitsubishi Chemical Хитоши Очи се присъедини към корпорацията през 1977 г.

Очи твърди, че е притеснен, че пазарната капитализация на Mitsubishi Chemical (под 9 млрд. долара към приключване на търговията в петък), е ниска като се има предвид, че годишните приходи са над 30 млрд. долара.

Жилсон казва, че е наложително да се повиши рентабилността на компанията чрез привличане на повече международни клиенти. Повече от половината от приходите от продажби на компанията идват от вътрешния ѝ пазар. Новият ръководител иска да нанесе промени по продуктовото портфолио и да се раздели с част от активите, но „можеш да направиш това, само ако стойността е добра за продажба“.

В японските компании е обичайно текущият главен изпълнителен директор да избира кой да заеме поста му, но Mitsubishi Chemical заяви, че комисията по номинациите в борда е направила избора, като е наела чуждестранна фирма за търсене на изпълнителни директори и е интервюирала седем кандидати, включително четирима, които не са от Япония.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Общо 337 души са осъдени на доживотен затвор заради опита за преврат в Турция