IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank е продала акции от своето портфолио за около 14 млрд. долара

Корпорацията е набрала над 6 млрд. долара от ликвидирането на дяловете си в компании като Facebook, Microsoft, Alphabet, Salesforce и Netflix, изчислява Bloomberg

11:37 | 18.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският конгломерат SoftBank Group Corp. е продал акции от своето инвестиционно портфолио за приблизително 14 млрд. долара през тримесечието от април до юли, почти два пъти повече спрямо предходния период, тъй като компанията увеличава темпа на инвестиции в технологични стартъпи, съобщава Bloomberg. 

Най-вероятно SoftBank е успяла да набере над 6 млрд. долара от ликвидирането на своите дялове в компании като Facebook Inc., Microsoft Corp., Alphabet Inc., Salesforce.com Inc. и Netflix Inc., според данни, подадени към американската Комисия по ценни книжа и борси.

Около 4 млрд. долара представляват частични продажби на дялове в Uber Technologies Inc. и DoorDash Inc.

Основателят на SoftBank Масайоши Сон сигнализира за нов апетит за продажба на дялове, с което да се финансират ускоряващите се темпове на сключване на сделки в инвестиционното звено на Vision Fund. Компанията вложи 15 млрд. долара в частни стартъпи само през последното тримесечие, около половината от които идват от приходите от продажбата на акции.

„Последните три тримесечия се определят до голяма степен от потенциала на компаниите от портфейла на Vision Fund да излязат на борсата, но се появява нова тема, тъй като SoftBank започва да взима пари от масата“, пише Кърк Бодри, анализатор в Redex Research. „Тази тема вероятно набира скорост с напредването на тримесечието“, добавя той.

SoftBank SoftBank

SoftBank разкрива броя на продадените акции за всяка компания, без да посочва конкретно колко е получила за тези продажби. Bloomberg изчислява сумата, получена чрез умножаване на броя на продадените акции по средната цена на всяка акция през тримесечието.

SB Northstar, звено, създадено за търговия с публични акции и деривати, е продало 2,4 милиона акции от PayPal Holdings Inc., 4,4 милиона акции от Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и около 367 000 акции от Amazon.com Inc. Това генерира около 2,37 млрд. долара приходи от продажбите.

Звеното, в което Сон притежава 33-процентен дял, свива портфолиото си и своите дялове в „високоликвидни“ ценни книжа до 13,6 млрд. долара към юни от 22 млрд. долара в края на 2020 г.

Отделно от това Vision Fund е продал почти 5,6 млн. акции на Guardant Health Inc., калифорнийска биотехнологична компания, както и 23,4 милиона акции на китайската платформа за онлайн търговия с имоти KE Holdings Inc. Продажбите вероятно възлизат на около 3 млрд. долара, според изчисления на Bloomberg.

Сон все още не желае да продава дялове в стартъпи, които вече излезли на борсата, споделя самият милиардер пред инвеститори и анализатори. Но компанията трябва да завърти парите си, за да финансира сделките на Vision Fund и акциите, които са стабилни и се смятат за такива с потенциал за растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още