Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

1 млрд. лв. ще са европейските средства за училища и детски градини до 2020 г.

Според заместник-министъра на регионалното развитие Деница Николова 86% от общата сума по Оперативна програма "Региони в растеж" е договорена

1 млрд. лв. ще са европейските средства за училища и детски градини до 2020 г.

Снимка: МРРБ

Над 1 млрд. лв. ще достигнат европейските инвестиции за модернизиране на българските училища и детски градини до 2020 г., е казала във Варна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на ОПРР Деница Николова. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ, цитирани от БТА.

Зам.-министър Николова отбеляза, че по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. в ремонти и ново оборудване на учебни заведения се влагат 624 млн. лв., а заедно със средствата, инвестирани в предишния програмен период - 2007-2013 г., инвестициите ще нахвърлят 1 млрд. лв. 

Според нея изпълнението на оперативната програма върви с ускорени темпове. 86 на сто от общата сума по нея в размер на над 3 млрд. лв. вече са договорени, а 51 процента са разплатените средства по проекти. До края на годината по програмата ще бъдат отпуснати нови 14 млн. лв. за подобряване на енергийната ефективност на многофамилни жилища и обществени сгради в 28-те малки общини, бенефициенти.

Във Варна зам.-министър Деница Николова присъства на символичната първа копка за началото на проекта за модернизиране и реконструкция на рибарско пристанище "Карантината" край Аспарухово. 

Индикативната стойност на проекта е 15 млн. лв. , от които 2,7 млн.лв. се осигуряват от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. под формата на нисколихвено кредитиране през Фонда за градско развитие, а близо 6 млн. лв. е безвъзмездната европейска помощ по програмата за морско дело и рибарство. 

Зам.-министърът е инспектирала и строителните дейности по благоустрояване на междублокови пространства в район "Владислав Варненчик", част от проекта "Естетизация и модернизация на градската среда във Варна", който се финансира от ОПРР с над 34,4 млн. лв. Строителните дейности в района са завършени на над 90 на сто. 

Обхванати са над 160 декара новозастроени площи. Обновени са централните улици, тротоарите, направено е ново озеленяване. Създадени са нови 7000 паркоместа, 6 детски площадки и 4 спортни игрища, велоалеи, нови перголи и обзавеждане. По проекта в града тече и реконструкция на редица главни булеварди и улици с изграждане на пешеходни пасарелки, детски площадки, зони за отдих, атракциони, спортни площадки и велоалеи. Извършва се и рехабилитация на части от "Морската градина", посочва още БТА.

Пред журналисти Николова е коментирала, че през следващия програмен период ще се подкрепя развитието на територията на регионален принцип. Тя е съобщила и че няма да се извършва ново териториално делене на страната и регионите за планиране ще останат 6, както и досега. "Няма да променяме обхвата на статистическото райониране, за да направим правилно планиране на инвестиции за следващия период", е заявила Николова.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Българинът спестява дългосрочно в депозити за доходи след пенсиониране