IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансов консултант: Редовното инвестиране винаги покрива ефекта от инфлацията

Инвестирането е занаят като всеки друг - нужни са специфични познания, постоянство, опит, разчитане на различни сигнали, казва Николай Павлов от ЕЛАНА

17:51 | 24.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay</em></p>

Снимка: pixabay

Темата за растяща инфлация след последните данни от НСИ за над 2% вече доминира всички икономически дискусии. При почти отрицателни лихви върху спестяванията, все повече хора търсят финансови консултанти, за да разберат къде да вложат парите си, за да ги запазят от обезценяване и да имат някакво увеличение на дохода. По този повод разговаряме с Николай Павлов, директор „Връзки с инвеститорите“ и член на Съвета на директорите на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт. Той се занимава с финансово консултиране и инвестиции над 20 години. 

Заплаха ли е вече инфлацията за спестяванията? 

Инфлацията е неизбежен процес в глобалната икономика на фона на политиката на централните банки в последните години. Напоследък много се говори за заплахата от инфлация, но хората не бива веднага да си представят хиперинфлацията от 90-те години. Такова нещо не може да се случи сега. У нас инфлацията се ускорява, но е все още под данните в САЩ, например, където по последна статистика е 5%. Като цяло ние сме консервативни и разчитаме на доход за спестяванията си от банкови депозити и имоти. По-малко познати са инвестиционните варианти, свързани с финансови инструменти. Нормално е, като нямаме традициите на развитите икономики. Това не значи, че хората не се интересуват от инвестиционните възможности. Просто не е масово. При нас, в ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, интересът се ускорява от началото на годината – за пет месеца сме увеличили активите си с 15 млн. лв. 

Как да постъпи човек, който иска да провери по-доходни варианти за парите си, за да ги предпази от обезценяване? 

За инвестиции има океан от възможности. Не е невъзможно човек с ползване на информация, с четене и гледане на видеа да се запознае. Но изглежда сложно и отнема време. Най-подходящият вариант е да се ползват финансови консултанти от инвестиционната индустрия. Финансовите консултации обикновено са безплатни, поне при нас е така. Не може да се очаква всеки човек да стане финансист и да опознае всички налични финансови продукти на света. Трябва само да знае какво иска да прави с парите си – каква цел има, за какво ще ги използва тези спестявания, за кога му трябват, колко риск е готов да поеме. На базата на този анализ консултантите посочват подходящи варианти и ги обясняват. 

За съжаление, реалността е, че немалко хора вземат решения за парите си на базата на слухове и избират да инвестират в неща, които не разбират. Нормално, всички искаме най-високия доход, който е възможен и не искаме да се чувстваме прецакани. Но при инвестициите не става въпрос за „далавера“ или един продукт, който ще те направи милионер. 

Смятате ли, че хората се притесняват да се обърнат към финансов консултант?

Има известно притеснение, да не би да се почувстваш некомпетентен. Има също и натрупано недоверие към финансовия сектор. Но това много зависи от самите консултанти. Дали те искат да обяснят достъпно и да разбират кое е необходимо като информация и пояснения на човека, или се правят на важни и недостъпни със сложни термини. Мисля, че има притеснения и понеже хората не знаят какво представлява една финансова консултация, и какво да очакват. Мога да опиша какво представлява при нас една консултация. На първо място, ние се опитваме да помогнем на всеки, който идва при нас, да си определи какво иска да направи със спестяванията и какъв риск е готов да поеме. На тази база му обясняваме кой е най-подходящият и достъпен вариант за неговата схема на спестяване, като описваме всички плюсове и минуси. Може да звучи странно, но дори когато човек иска да поеме повече риск, отколкото неговите средства и условия позволяват, ние се опитваме да го разубедим. Не се стремим да го направим клиент на всяка цена. Това го знаят всички наши инвеститори във фондове и с индивидуални портфейли – немалка част от тях са с нас от много години. 

Николай Павлов

Пак казвам, абсолютно всеки може да прочете, да гледа видеа и да се запознае с инвестиционните варианти, и да си избере сам. Ние в инвестиционната индустрия предлагаме много образователни материали. Инвестирането е занаят, като всеки друг. Изискват се специфични познания, постоянство, опит, разчитане на различни сигнали. Но в днешно време ритъмът ни е различен и вече не може като преди десетилетия всеки от нас да се прави на водопроводчик, електротехник и финансист. Да инвестираш във взаимен фонд е просто лесен вариант, в който други работят за теб, вместо ти да вършиш сам и това. Професионалистите, които управляват фондове, имат достъп до инструменти и пазари, до които не всеки може да има. Това е сигурна предпоставка за по-оптимално и добро управление на средствата

Защитени ли са парите на хората във фондовата индустрия? 

Инвестициите са защитени – не са гарантирани като абсолютна стойност от държавата, но са защитени от регулацията. Хората нерядко се лъжат, че ако инвестират в продукт, предлаган от банка, то там получават гаранция като при депозитите. Никой инвестиционен продукт не е гарантиран от държавата. Няма как – защото инвестицията мени стойността си, тъй като с парите се закупуват финансови инструменти, които се търгуват на борси и менят цените си. Точно от тази промяна на цените идва доходът за инвеститора или т.нар. капиталова печалба. Регулацията и надзорът при фондовете са направени така, че вложенията на хората не могат да изчезнат. И това е абсолютно еднакво за всички компании в Европейския съюз. Зад парите на всеки вложител стоят активи. Тези активи не могат да изчезнат, те само променят стойността си. По тази причина и няма фалирали фонд мениджъри и изчезнали инвестиции на хора за последните 20 години, откакто съществува индустрията. 

Как да се ориентират хората каква доходност да очакват?

Доходността на инвестициите винаги е свързана с нивото на риск и периода, за който се инвестира. Нивото на риск се управлява чрез инвестиционния хоризонт, ако той е правилно подбран, то на практика рискът е минимален. При по-дългосрочно инвестиране може да се избере инвестиция, свързана с рискови активи като акциите, и тогава за един по-дълъг период може да се прогнозира на база исторически данни за индексите 8%-10% на година. Но това не означава да се очаква този резултат всяка година. Ако едната година може да се видят доходности от 20% и повече, през следващата може да има минуси. И за по-дълъг период се получава оптималното ниво. Това е смисълът на дългосрочното инвестиране. Доходът на финансовите пазари не може да бъде обещан – той зависи от комплексни фактори, които идват от икономическото развитие, цикличността в икономиката, глобални събития и др. 

Ето, например, тази година виждаме много атрактивни резултати на фондовете, които инвестират в акции. При нас ЕЛАНА Високодоходен Фонд регистрира доход от 22% за пет месеца, а ЕЛАНА Глобален Фонд Акции постигна 13% за същия период. И двата фонда надминаха ръстовете на американските индекси. Но това не значи, че ще видим същите резултати и догодина. Смисълът на инвестицията в акции е да е дългосрочно вложение, за да се избегнат резки спадове и да се постигне един резултат от 8%-10% на година в по-дълъг период. 

Но доход, който покрива инфлацията, има и при по-консервативните варианти, които показват доход от 4% за петте месеца на годината. Така че има варианти за всички. Но нека да се избира информирано, за да няма заблуди и разочарования. 

Колко пари са необходими за инвестиция?

Не е необходимо да имаш големи суми, за да инвестираш. Напротив, точно системното инвестиране на месечни вноски дава най-балансиран резултат - едновременно се възползваш от ръстовете на пазарите, но пък избягваш цялата сума да е подложена на спадове. Затова съществуват спестовните планове, които също могат да бъдат избирани според рисковия профил на инвеститора. За периоди от 2 години до 10 години при различен риск има диапазон на доходност от 3.5% до 10% като минимална прогноза.

Предназначението на взаимните фондове е да дадат достъп с минимални суми до световните финансови пазари, без да е нужно да човек да става финансов гуру. Инвеститорът не купува една отделна инвестиция, а получава структуриран по дадени правила и инвестиционна философия портфейл от много инвестиции, минимум 30-40 на брой. Нещо, което не може да си позволи с малки суми директно на пазарите. Това му позволява да печели от най-атрактивните сектори, бизнеси и компании в света. 

Какво представляват спестовните планове

Заявки за финансови консултации

Предупреждение: Информираме настоящите и потенциални инвеститори, че стойността на финансовите инструменти и доходът от тях може да се понижат. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите във взаимни фондове, както и инвестициите на самия фонд, не са гарантирани от гаранционен фонд или с друг вид гаранция. Всеки работен ден инвеститорите могат да получат документа с ключова информация, проспекта, правилата / устава на КИС в офисите на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, както и на www.elana.net.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още