Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Луксозните хотели в зимните курорти осигуряват служители на нереално нисък доход

Данъчните започват проверки и ревизии

Луксозните хотели в зимните курорти осигуряват служители на нереално нисък доход

Снимка: Pixabay

4 и 5-звездните хотели в Банско, Пампорово и Боровец осигуряват персонала си на средно 764 лв. месечно, което е с близо 200 лв. по-малко от средния осигурителен доход за страната и значително по-ниско от обичайните възнаграждения в бранша. Във Велинград  в същата категория хотели осигурителният доход е 540 лв., което е дори под минималния осигурителен доход, съобщи Националната агенция за приходите (НАП).

Местата за настаняване в зимните курорти и Велинград ще бъдат подложени на открито наблюдение, проверки и ревизии. 

Още по темата

Откритото наблюдение представлява явно присъствие на инспектори на НАП в търговския обект в продължение на седмици, като се следят оборотите и отчитането им на касовите апарати, работното време и заетостта на персонала. Ако бъдат открити значителни разлики в осигуряването на персонала в даден обект спрямо подобни такива на същата територия, е възможно извършването на ревизия, при която осигурителните вноски могат да бъдат определени по аналогия.

„Има пряка връзка между укриването на обороти и т.нар. „заплата в плик“. Неиздаването на касови бележки формира приходи, от които впоследствие се изплащат необложени възнаграждения. Проверките, които започваме в хотелите, целят да пресекат тази практика“, каза директорът на „Фискален контрол“ в НАП Спас Шишков.

Колко губи всеки, приел да бъде осигуряван на по-ниска от реалната си заплата, може да изчисли на www.zaplatavplik.bg чрез специално създадения калкулатор от НАП и НОИ.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Бързите кредити нарастват с 10% през последните месеци