Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Потребителите се настроиха песимистично за финансовото си състояние

Покачването на цените и инфлационните очаквания ще откажат населението да спестява през следващите дванадесет месеца, отчита анкета на НСИ

Потребителите се настроиха песимистично за финансовото си състояние

Снимка: Pixabay

Показателят на доверие на потребителите спада с 3,2 пункта през октомври в сравнение с три месеца по-рано, което се дължи на пониженото доверие сред населението, както в градовете, така и в селата, отчита Националният статистически институт.

Мненията за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията за една година напред, са по-неблагоприятни спрямо наблюдението през юли.

По отношение на финансовото състояние на домакинствата, през последните дванадесет месеца се наблюдава песимизъм в оценките на живеещите в селата за разлика от населението в градовете, което изразява по-малко негативна нагласа в сравнение с три месеца по-рано, отчита националната статистика.

Прогнозите за следващите дванадесет месеца и на градското, и на селското население, се влошават, в резултат на което общият балансов показател намалява с 5,4 пункта, показват данните на НСИ.

Потребителите продължават да са на мнение, че през последните дванадесет месеца има покачване на потребителските цени, като инфлационните очаквания се запазват за година напред.

По-голямата част от анкетираните от НСИ оценяват настоящата икономическа ситуация в страната като неблагоприятна за спестяване, а и очакванията им са това да не се промени през следващите дванадесет месеца.

Относно безработицата в страната прогнозите са, че ще има известно съкращаване на персонал, като очакванията са то да е с по-висок темп в градовете.

Последната анкета отчита и леко влошаване на общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, изчисляват експертите на НСИ.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
9
 
1
преди 1 година
Напротив точно обратното е. Това значи, че потребителите ще купуват доста по-малко неща и ще плащат повече за това, което купуват. А това противоречи на заглавието. Кенсианска лъжа е, че покачването на цените на ще откаже потребителите да спестяват, точно обратното е покачването на цените ще откаже потребителите да купуват каквото и да било, освен най-необходимите им неща.

Още от Бюджет и финанси
Печалбата на банките за осем месеца спадна с над 43% на годишна база