IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлага се отпадане на наказателните лихви при просрочие на кредит

Предложението на ВМРО бе подкрепено от правната комисия в НС и влезе в Закона за мерките за извънредното положение

15:53 | 19.03.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По искане на ВМРО правната комисия в парламента реши, че спират да текат всички срокове по кредитите, докато страната е в извънредно положение.

Предложението беше прието единодушно и влезе в Закона за мерките за извънредното положение. Нормативният акт урежда извънредните мерки на територията на България за предпазване, ограничаване и преодоляване последиците от разпространението на заразата с вируса на COVID-19 за времето от 13 март 2020 г. до прекратяването на извънредното положение. 

Целта е кредитите на хората да не стават предсрочно изискуеми през времето на извънредното положение и да бъдат замразени всякакви правни действия от страна на банките.

Очаква се по време на разискванията в пленарна зала утре ГЕРБ да оттегли предложението си лекарите да бъдат наказани, ако откажат да окажат помощ в разгара на кризата с коронавируса.

Внесеният в понеделник законопроект предвижда, ако по време на епидемията човек, упражняващ медицинско занятие, не се притече на помощ на болен или на родилка без уважителна причина, той да получи пробация до една година или глоба от 1000 до 3000 лева. На второ четене този текст ще отпадне, обеща днес правосъдният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Арис
преди 4 години
През времетраеенето на извънъредното положение трябва задължително да спре действието на т.н. " законна лихва " дължима по всички видове просрочия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още