Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Спестените пари в банките в края на миналата година са над 74 млрд. лева

Броят на депозитите намалява с 2,6% на годишна база, като най-голям е спадът в сметки до 1000 лева

Спестените пари в банките в края на миналата година са над 74 млрд. лева

Снимка: Pixabay

Спестяванията в банковата система в края на миналата година достигна 74,714 млрд. лева и нараства с 6,9% на годишна база, при 9,1% годишен ръст в края на третото тримесечие на миналата година, показват изчисленията на Българската народна банка.

Още по темата

Броят на депозитите на бизнеса и домакинствата са 10,356 млн. броя, като намаляват с 2,6% на годишна база, пресметнаха експертите на централната банка. За сравнение същото годишно понижение банковата статистика отчете и през септември. 

Към 31 декември спестяванията на фирмите достигат 23,184 млрд. лева и за една година нарастват с 5,2%, като  в края на третото тримесечие годишното повишение беше 13%. Спрямо края на септември 2018 г. броят им намалява с 3,8%, а размерът – с 2,8%.

В края на декември спрямо края на третото тримесечие броят на депозитите нараства с 0,6%, а размерът им - с 1,4%.

В края на декември броят на депозитите на бизнеса са 605 хил. броя, което представлява спад от 2,5% спрямо година по-рано, докато в края на септември БНБ регистрира годишен ръст от 2,7%.

От октомври до декември най-много – с 5,1% на месечна база расте броят на депозитните сметки на фирмите в спестяванията в диапазона от 50 хил. до 100 хил. лева. На годишна база най-голям е ръстът на спестяванията над 1 млн. лева. 

За една година най-голям е спадът на броя на депозитите, направени от бизнеса до 1000 лева – намаление с 6,9%.

В края на четвъртото тримесечие на миналата година размерът на спестяванията на домакинствата и фирмите, които ги обслужват, достига 51,530 млрд. лева, като нараства със 7,7% на годишна база, при 7,3% годишен ръст в края на септември 2018 година.

В края на декември спрямо края на третото тримесечие броят на тези депозити нараства с 0,9%, а размерът – с 3,4%.

Към 31 декември броят на депозитите е 9,751 млн., като намалява на годишна база с 2,6% при 3% годишно понижение в края на септември 2018 година.

За една година най-голям е спадът в боя на спестяванията до 1000 лева – с 5,3%.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
1
 
1
 
11
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Никой ли незнае отговора на въпроса ми по-рано, всички го подминахте. Той беше - Във фразата "домакинствата и фирмите, които ги обслужват" която се ползва горе във статията коя фирма се води че обслужва домакниство защото само по това име аз тълкувам че А1 е фирма която обслужва домакинства като им доставя телевизия ама това ли се има в предвид ?
1
 
7
 
10
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Повечето от тези пари са раздадени от банките като кредити, които няма да бъдат обслужвани в следващите години. Недай се Боже нещо да стане с тези институции, както стана с КТБ, трагедията ще е огромна. ЕЦБ забърка такава каша, че да се чуди човек какви хора там управляват. По всяка вероятност луди хора
1
 
5
 
9
Shadow1 до: studioaa
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Добре вярно е че америка има повече пари от тези които написах но аз сравнявах просто тази статистика с еквивалентната заСАЩ, а не дали България не е по-богата от САЩ. И се оказа че спествните в банкови сметки свободни пари тук са доста над това което бих предположил
7
 
8
 
8
преди 4 месеца
Една стара таратайка втора ръка нов внос от Германия изминала реално между 200 и 400 хил. километра по немските пътища и на възраст между 10 и 12 години струва колкото "голямото" богатство, което българина къта предполагаемо в банките, И това са пари, които са спестени за 20+ години т.е българинът песни средно по около 190 лева годишно... За сравнение дори социалните помощи на най-бедните гърци живеещи в някоя паланка, за която никой не е чувал в Гърция са поне 400 евро на месец.
5
 
9
 
7
studioaa до: Shadow1
преди 4 месеца
Да наивнико, пропускаш и то много. Ако извадиш парите на най-богатите 1% от българите останалите имат под 4-5 хилки в банката, а това е незначителна сума. В САЩ само спестяванията на пенсионните фоднове за към 25 000 милиарда $, на родните ни фондове към 8 милиарда $, а парите са трупани вече 2 десетилетия. А спестяванията на американците са към 12 000 милиарда $, а не 384. Само пенсионните фондове в САЩ миналата година 2018 са купили ДЦБ за над 500 милиарда $ как щеше да го направят ако имаха смешната сума пари спомената от теб? В САЩ акциза за бензина е под 100$ за 1000 литра, а у нас е поне 600$. Сигурно защото сме много богати...

Още от Бюджет и финанси
Българинът спестява дългосрочно в депозити за доходи след пенсиониране