IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Събев: Новите постове в ЕС сигнализират за големи реформи

Промените най-вероятно ще бъдат провокирани основно от Brexit и дълговата криза на еврозоната, твърди икономистът

13:03 | 04.07.19 г. 8
<p>
	Урсула фон дер Лайен и Жан-Клод Юнкер в Брюксел.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Урсула фон дер Лайен и Жан-Клод Юнкер в Брюксел. Снимка: Ройтерс

Фактът, че малките държави (предимно от Източна Европа) останаха извън играта при разпределянето на ключовите длъжности в европейските институции, сигнализира за предстоящи големи реформи. Това мнение изказа Димитър Събев, икономист и журналист, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Промените най-вероятно ще бъдат провокирани основно от Brexit и дълговата криза на еврозоната, уточни Събев.

Според него чрез номинацията на германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен за наследник на Жан-Клод Юнкер на председателския пост в Европейската комисия се осигурява плавен преход във властта и управлението.
„Фон дер Лайен очевидно е предложение на голямата германска индустрия, на германската икономическа сила, която има именно този подход – без скандали, без гръмки изявления, нещата просто да се случват“.

Икономистът коментира и номинацията на ръководителя на Международния валутен фонд Кристин Лагард за гуверньор на Европейската централна банка, като отбеляза, че тя е политик, и то от много високо ниво, но вероятно има по-малка представа каква е позволената линия на икономиста.

„Лагард надали ще може както настоящия гуверньор на ЕЦБ Марио Драги да води собствена политика. Това всъщност е доста удобно за тези, които действително държат силата“.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 2
многодобре
преди 4 години
....още се чудя за решието на Меркел да покани в Германия "бежанци" от войната в Сирия. ....знаем че не се ангажира да им помогне, докато трае конфликта там и след това да ги върне обратно в страната им. ...ограниниче се само с поканата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
многодобре
преди 4 години
....мисля си че политиците са просто едни марионетки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Или както казват французите - "Нерде Явбол, нерде Стамбул" - почти същото, което твърди нашият шпитценидиот Събев по-горе - още малко и на Фон дер Лялен първа грижа ше й бъде добруването на германската индустрия... Щото знаеме каква е мечтата на Макарон - да направи от ЕС федерация, управлявана и бенефитната от Франция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Щом казваш... Аз информация от зад кулисите за сега нямам, а това го пише из сички европейски и световни медии:"The French president has much to smile about. Three Francophones in the top ***; a French president of the European Central Bank; the resolution of a damaging row with Berlin; the demolishing of the Spitzenkandidat system; a fresh, modern look for Brussels with women in the two most important posts; and in German Defense Minister Ursula von der Leyen, a European Commission president who owes her job to Macron and who thinks more like the French president on European integration than German Chancellor Angela Merkel or her vanquished Spitzenkandidat, Manfred Weber."https://***.politico.eu/article/emmanuel-macron-brussels-horsetrading-is-a-win-lagarde-von-der-leyen/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
многодобре
преди 4 години
...едвали Макрон е способен на подобно влияние. .... ясно е че е избрана от някой ...може би този, който е избрал и Макрон?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
ПИЧ
преди 4 години
Аз се надявам различните боричкания в този Евро-парламент да не позволят да се вземат решения, които са в ущърб на хората и на бизнеса. Да има противодействие, за да не могат да се вземат вредни решения. Защото има възможност за такива решение, например: за данък върху финансовите транзакции, за всякакви по характер данъчни утежнения, единна данъчна основа, най-различни по характер нови ЕКО-данъци и какви ли не други глупости, които в крайна сметка ще се плащат от народите в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Всъщност, основната цел на хитрото мосю е да управлява ЕК с ръцете на празноглава самовлюбена германка, та дано германците да си траят, докато той се пробва да направи Франция това, което в момента е Германия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
"Фон дер Лайен очевидно е предложение на голямата германска индустрия, на германската икономическа сила, която има именно този подход без скандали, без гръмки изявления, нещата просто да се случват.Хаха... И диот! Фон дер Шляен е очеизвадното предложение на "големия реформатор" Макарон - многодетната специалистка по празно плямпане така реформира Бундесфера за 5 години, че го остави с три работещи танка, 4 самолета и нито една боеспособна подводница, независимо от факта, че Германия произвежда едни от най-добрите танкове в света, най-добрите дизел-електрически подводници с анаеробен двигател и е душата и сърцето на програмата Юрофайтър.. Толкова за реформаторските качества но г-жа Фон едиквоси... Ше бъдат страхотен тандем с нашта еврокомисарка Гарганел, която също направи сума ти реформи ... ама главно в битовия си сектор...Със сигурност се очертава интересна еврокомисия от калинки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още