Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Китай няма да използва редките метали в конфликта със САЩ

Американското министерство на търговията би предприело ответни стъпки, смята Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа

Китай няма да използва редките метали в конфликта със САЩ

Снимка: Ройтерс

Пекин няма да спре износа и доставките на редки метали към САЩ, защото това ще доведе до негативни последици за самия Китай. Това коментира Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Според госта американското министерство на търговията би предприело ответни стъпки, но те не биха решили проблема.

„През 2018 г. са произведени около 170 000 тона общо. 120 000 тона от тях са произведени от Китай. Концентрацията им на определени места е много ниска, но изцяло като количество те не са толкова редки. Проблемът с тях е, че те са в рудата на някой друг метал в малки количества и за да се извлекат, следва да се използват специални, обикновено токсични технологии", обясни Нестор.

Процесът е трудоемък и скъп, уточни той. "Истина е, че 80% от необходимите за индустрията на САЩ елементи за редките метали са внос от Китай. През 2018 г. САЩ са внесли редки метали на стойност около 160 млн. долара", допълни експертът.

Нестор припомни, че периода 2010-2011 г. Китай временно забрани продажбата на тези метали за Япония, посочи Нестор. „Имаше дискусии в Световната търговска организация на тази тема. ЕС през 2010 г. излезе с доклад за 14 стратегически редки елемента от особено значение за европейската индустрия. Преди 2010 г. политиката на ЕС не бе приятелска спрямо минната индустрия", изтъкна той.

„Китайците настъпват много агресивно в Африка по отношение на концесиите. Тези редки метали се характеризират със силна магнетичност и много добри оптични свойства и затова имат голямо приложение във високите технологии, което прави продуктите по-леки и ефективни", обясни гостът.

Мисля, че ще се стигне до споразумение между САЩ и Китай, категоричен е Нестор. Китай не може да се откаже от американския пазар, убеден е той.

гледано: 2660   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
За Джонсън публичният образ е много важен