Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Проф. Ганчо Ганчев: АЧС ще повлияе повече на БВП, отколкото отлива в туризма

Забавянето на износа и евентуалната рецесия на германската икономика и някои други икономики в Европа, представляват сериозна заплаха, смята макроикономистът

Проф. Ганчо Ганчев: АЧС ще повлияе повече на БВП, отколкото отлива в туризма

Снимка: Pixabay

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп изглежда сякаш има план за сключване на сделка с Пекин в навечерието на президентските избори и това увеличава вероятността от споразумение в следващите месеци, тъй като времето му изтича. Това прогнозира макроикономистът и преподавател в ЮЗУ проф. Ганчо Ганчев в студиото на „Светът е бизнес“ на  Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

„Ако интересите на САЩ и Китай се срещнат, много е вероятно да имаме споразумение между двете страни в близките месеци. Тръмп няма много време за това и ако не сключи сделка, това ще бъде един допълнителен фактор за дестабилизиране на финансовите пазари и засилването на вероятността от рецесия, което ще бъде крайно неблагоприятно за шансовете за негово преизбиране“, коментира професорът.

Според него това несъмнено би оказало влияние и върху България, колкото и косвено да е засегната от икономическите трусове в центъра. „Страни, като нашата, които са в периферията на световната икономика, усещат дефектите от подобни проблеми с 1-2 години забавяне”, посочи проф. Ганчев.

Той напомни, че практиката показва, че, „ако в центъра избухне някаква криза, която да кажем е започнала в Щатите, пренесе се в Европа и т. н., обикновено негативните последици са след 1-2 години за държавите от перифериите”.

По думите му кризите започват, като правило, по линията на свиването на износа, забавянето на икономическия растеж и в някои случаи ограничаването на капиталовите потоци към по-периферните страни.

„От друга страна България стои относително стабилно в макроикономически план на вътрешните и външните пазари. За това свидетелства бюджетният излишък”, потвърди проф. Ганчев.

Той е на мнение, че негативното отражение на кризата с Африканската чума по свинете (АЧС) може да окаже по-силно влияние върху ръста на БВП, отколкото негативното отражение на отлива в туризма.

„Но за мен най-опасно би било забавянето на износа. През първата половина на годината имаме рекорден износ, който е свързан с благоприятната конюнктура в ЕС, но евентуално навлизане в рецесия на германската икономика и някои други икономики в Европа представлява сериозна заплаха“, смята макроикономистът.

Какви процеси текат в Германия и Франция в момента и как те биха се отразили на българската икономика, може да научите от видеото.

гледано: 3268   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Анализатор: В зелената трансформация на Китай роля ще играе частният сектор