Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

България е сред страните в ЕС с най-малък ръст на строителството през януари

Румъния, Белгия и Германия са лидери по годишен ръст на строителната продукция в съюза през първия месец на годината

България е сред страните в ЕС с най-малък ръст на строителството през януари

Снимка: Scott Eisen/Bloomberg

България е сред страните в ЕС с най-малък ръст на строителството през януари както на месечна, така и на годишна основа, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Строителната продукция у нас е нараснала с 1,6% на годишна основа през януари след скока с 1,9% през декември. Сред страните членки на ЕС, за които са налични данни, по-малък ръст на годишна основа е регистриран само в Португалия (+0,9%), а спадове са отчетени в Испания и Унгария от съответно -4,4% и -2,4%. Румъния, Белгия и Германия са постигнали най-голям годишен ръст на строителството през януари от съответно 47,8%, 12,9% и 12%.

Спрямо декември строителството у нас е отбелязало ръст от 0,9%, който е най-ниският сред страните членки. Спад е отчетен само в Испания с 0,3%. Най-голямо повишение на месечна основа са постигнали Румъния, Словения и Полша от съответно 20,9%, 10,2% и 9,3%.

Още по темата

През януари строителната продукция в еврозоната е нараснала с 6% на годишна основа, а в ЕС като цяло – с 6,2%. На месечна основа отчетеният ръст в еврозоната и ЕС е съответно 3,6% и 3,9%.

Както в ЕС, така и в еврозоната ръстът на строителната продукция се дължи предимно на гражданското и инженерното строителство, докато сградното строителство е нараснало с по-бавен темп.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Е как да има ръст като през 2018г и 2019г само в София има издадени разрешителни за строеж на близо 20 хиляди жилища.Като и те излязат на пазара,доста интересно ще стане с цените.

Още от България
Печалбата на Jumbo в България спада с над 1 млн. евро през първото полугодие