IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори търсят висока доходност чрез купуването на земеделска земя

„Агрион“ пусна на пазара близо 28 хил. дка в различни землища в цялата страна

10:59 | 19.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;&bdquo;Агрион&ldquo;</p>

Снимка: „Агрион“

Къде да инвестирам парите си  така, че да получавам сигурни доходи, без да поемам излишни рискове? Този въпрос се върти в главата на всеки, който има свободни пари и е решил да търси разумни инвестиции без излишни рискове. Според пазарни анализатори, в момента една от най-сигурните инвестиции е покупката на земеделски имоти.

Земята се отличава с ниска волатилност и висока доходност при нисък финансов риск. Тя не се влияе от политически и икономически процеси и, според експертите, следващите няколко години цената й ще продължава да се покачва. Покупката на земя може да донесе сигурни доходи на купувачите, ако впоследствие решат да я отдават под наем или аренда.

Средната рента в България се увеличава всяка година и през миналата година е достигнала 48 лв./дка. Сметките показват, че след покупката на земеделска земя и отдаването ѝ под наем, тя носи на собственика поне 5% доходност, което е значително повече от средното за пазара.

Най-много земеделска земя се купува от фермерите, които искат да окрупнят парцелите си и да разширят стопанствата си, твърдят брокери. Комасацията увеличава производителността и намалява разходите. Тя дава по-добри условия за механизирана обработка на земята, което е предпоставка за увеличаване на  добивите и за развиване на селско стопанство с висока добавена стойност. Окрупняването на терени помага и формирането на по-добра цена на земеделските площи. Стойността на комасираните имоти е доста по-висока от средната за даден регион, дори и да се сравняват терени от едно и също землище, категорични са експертите в бранша.

Земя може да се купи и на разсрочено плащане. На пазара вече има компании, които предлагат възможност за купуването на избраната земя на вноски. Подобна опция предлага „Агрион“, лидер в управление на поземлени активи. Тази година дружеството оферира на купувачите изключително атрактивни и плодородни ниви в цялата страна, които могат да се купят разсрочено за период от 3 години, при минимално авансово плащане. Плащането на вноски на избраната земя е отлична опция, както за големите фирми, които купуват сериозно количество земя, така и за малките производители, които ще имат възможност да купят съседни парцели и да уедрят земята си, без това да се отрази негативно на финансовото им планиране. Това ще доведе по-ефективно и модерно земеделие, което ще позволи на фермерите да кандидатстват за субсидия по различни европрограми.

„Агрион“ обяви за продажба близо 5000 качествени и плодородни парцела, на цени от 300 лв./дка. От компанията отчитат огромен интерес към обявените за продажба парцели. „Най-силно е търсенето на наши терени около Шумен, Плевен, Бургас и Стара Загора“, казаха от „Агрион“. Общият размер на предлаганите ниви е близо 28 хил. дка в над 700 землища в страната.

„С продажба на атрактивни имоти искаме да искаме да дадем възможност на повече хора да печелят от развитието на селското стопанство и от притежаването на земеделска земя“, казаха от „Агрион“. Пълна информация за големината и местоположението на парцелите, които компанията продава може да се намери на адрес https://www.agrion.bg/bg/zemq/sellingform, на безплатния националния телефон 080011166  или на място, в офисите на компанията. Там купувачите могат да получат абсолютно безплатно експертни съвети, правни консултации и информация за пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още