Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Жилищните разходи са били свръхбреме за близо 18% от българите през 2018 г.

Страната ни е на второ място в ЕС по този показател след Гърция

Жилищните разходи са били свръхбреме за близо 18% от българите през 2018 г.

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Жилищните разходи са били свръхбреме за 17,9% от българите през 2018 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

По този показател страната ни се нарежда на второ място в Европейския съюз след Гърция, където разходите по жилището са съставлявали свръхбреме за почти 40% от населението.

Евростат счита, че жилищните разходи представляват свръхбреме за домакинствата, когато делът им спрямо разполагаемите им доходи е от 40% нагоре.

Още по темата
Често жилищните разходи са най-голямото разходно перо за домакинствата. Когато те са високи или нарастват, може да наложат отлагането или отмяната на разходи за други основни нужди, пише Евростат.

Разполагаемите доходи на много домакинства намаляха значително по време на коронавирусната пандемия заради безработица, принудителен отпуск, намалено работно време или по-малко клиенти или оборот. Жилищните разходи обичайно са фиксирани в краткосрочен план и неизбежно ще наложат свиване на останалите разходи, когато доходите на домакинствата намаляват, отбелязва европейската статистическа служба.

През 2018 г. 9,6% от населението на страните членки на ЕС е заделяло от 40% нагоре от доходите на домакинството си за жилища. Но съществуват големи различия между отделните страни членки. В 11 от тях под 6% от населението е живяло в домакинства, които се задъхват под бремето на жилищните разходи. Делът на домакинствата с подобни проблеми е бил най-нисък в Малта (само 1,7% от населението) и Кипър (2%).

За сметка на това в Румъния, Германия и Дания домакинствата, за които жилищните разходи са представлявали свръхбреме, са били от 10% нагоре.

Различията отразяват поне частично разликите в националните политики за социалните жилища или държавните субсидии и помощи, които се предоставят за жилищни нужди, отбелязва Евростат.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Камарата на геодезистите: Строежът на плаж "Алепу" е гавра със закона