IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнен ад обхвана Тютюневия град в Пловдив

Три бивши тютюневи склада са почти напълно изгорели

22:47 | 20.08.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Четири бивши тютюневи склада горяха днес под тепетата.

Огнена стихия унищожи три от сградите /бивши тютюневи складове/, намиращи се в карето между улиците "Екзарх Йосиф", "Иван Вазов", "Капитан Андреев" и ул. "Г.М. Димитров". Всичко вътре е изпепелено, останали са само фасадите на някогашните тютюневи складове, които са паметници на културата. Спасена от огъня е само една сграда в заключения периметър.

Огънят е тръгнал от покривните конструкции на складовете, научи Dnеs.bg.

През деня девет противопожарни екипа се бориха с огнените пламъци. В момента на място продължават да бъдат пет екипа огнеборци. През нощта ще останат екипи, които да дежурят за евентуално ново разпространение и възникване на спорадични огнища от огъня, който вилня в бившите тютюневите складове, предава БТА.

По първоначални данни се е запалил жълтият склад на кръстовището на ул. "Иван Вазов" и ул. "Екзарх Йосиф". От там огънят е засегнал и съседните сгради.

Красивият тютюнев склад "Кудоглу" е напълно погълнат от огъня.

Междувременно Районната прокуратура в Пловдив се самосезира и ще започне разследване за произшествието.   

Това е пореден случай на унищожаване на част от Тютюневите складове през тази година, които са паметник на културата, след като в неделния ден на 6 март бе почти разрушена сграда на ул. "Одрин" 8. Оказа се, че собствениците имали разрешение за събарянето на сградата, издадено от общината. За да спрат машините, пред бившите тютюневи складове хора направиха жива верига на следващия ден. След сигнали и протести на граждани в Пловдив беше блокирано срутването с багери на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8. 

В края на март пък стана ясно, че министърът на културата Вежди Рашидов е разпоредил собственикът на полуразрушения тютюнев склад в Пловдив да възстанови сградата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 5
hagan
преди 7 години
веднъж завинаги трябва тази държава да решат каква искат да бъде комунистическа или капиталистическа и частния имат частен ли е или държавен и кой ще прехвърля отговорности на частен имот като обществена страда ако е музей да се откупи от държавата или общината ако е частно е частно и ако иска и *** да си прави човека тази *** държава в която не можеш да си заколиш агнето във къщи или да си убиеш кучето което си отгледал но имаш право да те яде мечка и където за незаконен улов на риба наказанието е по голямо от незаконно преминаване на границата в такава държава ще ни *** *** евролибералите и арабите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Ironhorse
преди 7 години
До коментиращите от 1 до 5 ...Само дето мафията този път не е българската, а оригиналната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
scott
преди 7 години
а пожара разпоредил на веждито да си вложи парите в ктб. или смърт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
aldy
преди 7 години
Грешиш. Мафията си има държава. Това е единствено на тази територия. И ний сме дали нещо на светЪТ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
pepince
преди 7 години
Мдааа, а държавата си има мафия, тъжно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 1
aldy
преди 7 години
Бравос, не можаха да ги бутнат, ама им намериха цаката. От жегите са се самозапалили, види се. И петте склада. Сега вече НЯМА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ. Ето така се прави в цивилизования свят, че и в ЕС, дорде не речеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още