IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС отмени допълнителна такса в София при затваряне на улици за строителство

Според съда атакуваната услуга не е посочена в закон и не може да се предвижда с наредба на СОС

15:45 | 30.01.20 г.
<p>
	През първото полугодие на 2019 г. строителните предприемачи са внесли 8 млн. лв. в бюджета на Столична община от различни такси.&nbsp;<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

През първото полугодие на 2019 г. строителните предприемачи са внесли 8 млн. лв. в бюджета на Столична община от различни такси. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Върховният административен съд (ВАС) е отменил допълнително въведеното заплащане от 20 ст./кв. м на час, когато се налага затваряне на улици или други публични площи за строително-монтажни работи, което е регламентирано от Столична община, съобщават от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

Организацията е сезирала на първа инстанция Административния съд в София, който се е произнесъл в нейна полза, а решението му е било потвърдено и от ВАС.

„Общината не следва да приема такса за такава услуга, защото тя дублира предвиденото в друг член на същата наредба, според който ползването на пространства за строително-монтажни работи се заплаща на дневна база”, коментира председателят на НАСП Георги Шопов.

Двете идентични разпоредби са част от Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от Столична община. В единия от текстовете – чл. чл.19б от Приложение №12 е предвидено, че за временна забрана за влизане на превозни средства в отделни улици или участъци от тях при строително-монтажни работи и други действия от частен характер ще се събира такса от 20 ст./час на 1 кв. м от Направление „Транспорт и транспортни комуникации“.

А в чл. 30, ал.1, т. 2 е посочено, че за ползване на пазари, тържища, панаири, тротоари, площади, улични платна и терени с друго предназначение се заплаща такса за квадратен метър на ден.

Според ВАС атакуваната услуга не е предвидена в закон и не може да се предвижда с наредба на Столичния общински съвет.

От различни такси към Столична община, включително за разрешения за строеж, строителните предприемачи са внесли милиони в бюджета на общината, като само за първото полугодие на 2019 сумата е около 8 млн. лв.

„Въпреки че допринасяме сериозно за общинския бюджет и осигуряваме стотици работни места, продължава тенденцията да бъдем представяни като обществен враг, целящ единствено застрояване“, отбелязва Георги Шопов.

Той допълва, че продължава борбата на строителните предприемачи за обективно и законосъобразно административно обслужване. „Радвам се, че правдиво спечелихме делото срещу двойната такса, която бе наложена напълно неправомерно. Съдът се доказа като независима инстанция, която отсъди в полза на справедливостта”, посочва Шопов.

По жалба на Националната асоциация на строителните предприемачи Върховният административен съд е потвърдил и отмяна на предвидените обществени обсъждания за голям брой производства в Наредбата за реда и начина за провеждане на обществени обсъждания в областта на пространственото развитие и устройство на територията на Столична община.

„С оспорените норми от въпросната наредба Столична община „дописа закона“, въвеждайки като задължителна част от процедурата по издаване на визираните административни актове обществено обсъждане извън предвиденото такова по нормативните актове от по-висша степен /ЗУТ и ЗУЗСО/ и допусна дублиране на процедури чрез създаване на уредба в подзаконови нормативни актове“, пояснява Шопов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още