IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият премиер на Хърватия Иво Санадер е осъден на 8 години затвор

Присъдата е обявена след повторно разглеждане на делото за корупция и изнудване срещу Санадер и негови сътрудници

14:27 | 13.11.20 г. 1
<p>
	Иво Санадер. <em>Снимка: Paul O&#39;Driscoll/Bloomberg</em></p>

Иво Санадер. Снимка: Paul O'Driscoll/Bloomberg

Бившият премиер на Хърватия Иво Санадер е осъден на 8 години затвор, след като беше признат за виновен за изнудване за пари и корупция, предава Ройтерс.

С присъди са и бивши сътрудници на Санадер, допълва информационната агенция. Заради действията им партията Хърватска демократична общност (ХДО) се е облагодетелствала с 14,6 млн. куни (почти 2 млн. евро).

Санадер отрича обвиненията и се очаква да обжалва присъдата си пред по-висша инстанция.

Присъдата е след повторно разглеждане на дело, за което Санадер вече беше вкаран в затвора за девет години през 2013 г. Присъдата му беше отменена от Върховния съд на процесуално основание.

67-годишният Санадер беше министър-председател на Хърватия от 2003 до 2009 г., когато напусна поста, без да дава обяснения.

По време на повторния процес съдията постанови, че Санадер е организирал група от хора за престъпна дейност и прикриване на незаконни финансови сделки, съобщава държавната телевизия. Чрез маркетинговата агенция Fimi Media групата е източвала средства от бизнеси и държавни институции.

Отделно се твърди, че Санадер е получил подкуп през 2008 г., докато е организирал сграда, принадлежаща на негов колега от партията, да бъде продадена на министерство на цена, по-висока от пазарната ù стойност, както и за подкуп от същата година от унгарската петролна група MOL в замяна на това да ù позволи да стане доминиращ акционер в хърватската енергийна компания INA.

В делото се появяват данни и за подкуп от 90-те години от тогавашната австрийска банка Hypo Alpe Adria.

Партията ХДО, която сега е на власт, е глобена с 3,5 млн. куни (547 071,60 долара) от съда и също трябва да върне около 14 млн. куни незаконно получени средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
Батя
преди 3 години
Евала на хърватския съд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още