IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Роснефт намалява, но е над очакванията на анализаторите

Руският петролен гигант е пострадал от кризата с петролопровода "Дружба" и намаляващите цени на черното злато

17:20 | 21.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нетната печалба на Роснефт през второто тримесечие е намаляла заради последиците от по-ниските цени на петрола и свиването на добива, но понижението не е било толкова голямо, колкото очакваха анализаторите, съобщава Bloomberg.

Макар че резултатите отразяват последиците за Роснефт от кризата с „Дружба“, при която милиони барела петрол, предназначени за износ към Централна Европа през петролопровода от съветската ера, бяха замърсени с химикали, книжата на компанията са поскъпнали, тъй като инвеститорите очакват обещаните дивиденти.

„Цената на акциите на Роснефт се повишава на фона на препоръката за изплащане на дивидент за първото полугодие на тази година, който се оказа по-висок от очакваното“, казва Анджелина Глазова, петролен и газов анализатор в компанията Atonline. Размерът на дивидента беше подкрепен от силната нетна печалба на компанията, допълни тя.

Книжата на Роснефт поскъпнаха с 2,2% до близо 417 рубли (6,30 долара) след публикуването на резултатите и към 14,50 ч. българско време се търгуват на равнище от 413,45 рубли, което е най-високото им ниво от 5 август.

Обикновено Роснефт раздава около 50% от нетните си приходи като дивиденти, което означава, че по-високата от очакванията печалба създава по-висока възвръщаемост за акционерите. Бордът на директорите на компанията препоръча междинен дивидент от 15,34 рубли на акция въз основа на резултатите през първото полугодие, съобщи петролният гигант в комюнике.

Роснефт обяви, че нетната й печалба през второто тримесечие е достигнала 194 млрд. рубли, което е с около 15% под равнището от същия период на предходната година, но все пак е над най-високите очаквания на анализаторите.

Приходите й леко са се увеличили до 2,135 трлн. рубли, като надминаха прогнозите на анализатори в анкета на Bloomberg.

Финансовото представяне на най-големия петролен производител в Русия като цяло е по-слабо в сравнение с 2018 г. на фона на по-ниските цени на петрола и ограниченията на добива. Но печалбата му надминава очакванията на анализаторите благодарение на еднократни ефекти, казва енергийният анализатор Илдар Давлетшин.

„Нетната печалба на Роснефт е била подкрепена от неоперативни фактори, включително по-ниските данък върху печалбата и лихвени плащания. Оперативните резултати като EBITDA, до голяма степен отговарят на очакванията“, допълва той.

Финансовите резултати на руския производител на суров петрол са пострадали най-много от кризата с петролопровода „Дружба“. Роснефт е помпала 4,62 млн. барела петрол на ден през второто тримесечие на тази година, което е спад с 2,7% спрямо предходното тримесечие заради инцидента с петролопровода и договореното намаляване на добива с Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК).

Притокът на петрол от Русия през „Дружба“ беше нарушен за първи път през април, тъй като европейските клиенти отказаха да приемат замърсените барели. Изчистването продължи до юли, а прекъсването на работата на петролопровода беше съпътствано от спор между Роснефт и оператора Транснефт.

„Влиянието на външни еднократни ефекти трябва да бъде отбелязано, тъй като то ограничи възможностите за увеличаване на добива през второто тримесечие на 2019 г.“, заяви в комюнике главният изпълнителен директор на Роснефт Игор Сечин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още