Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Скоро руските авиокомпании ще действат по-твърдо при хулигани на борда

В момента превозвачите нямат право да отказват продажба на билет

Скоро руските авиокомпании ще действат по-твърдо при хулигани на борда

Снимка: Архив Ройтерс

От 4 юни 2018 г.  руските авиокомпании ще могат да отказват превоз на авиохулигани. Кого няма да пускат на борда на самолета и как човек може да си възстанови правото да лети – това разказва журналистът от ТАСС Мария Селиванова.

Сега въздушните превозвачи нямат право да отказват превоз на хулиганите. Това ще се промени с поправки във Въздушния кодекс, който от юни ще позволи на авиокомпаниите да създадат регистър на лицата с ограничено право на полети.

Превозвачите ще могат да отказват билети на пътниците от черния списък. Там може да се попадне зарани неподчинение на изискванията на командира на самолета, за хулиганство на борда и действия, заплашващи безопасността на пътниците. 

Още по темата

В Кодекса за административни правонарушения е разписано, че командирът на самолета има право да взема решения за излитането, кацането и връщането на летището. С цел безопасност той може да дава нареждания на всеки човек на борда и да изисква изпълнението им. Неподчинението е наказуемо.

За хулиганство се приемат заплахи, сбиване и обиди към пътниците и екипажа. За действие, застрашаващо сигурността на пътниците, се смята например опитът да се напусне самолетът, както се случва с пияни пътници.
Всяка авиокомпания ще има собствен списък. Включването на човек там няма да става автоматично по желание на превозвача.

Първо по време на полета командирът трябва да установи нарушението. На нарушителя се връчва копие от уведомлението. Ако той откаже да го получи, това ще бъде отбелязано в документа.

След това с хулигана се заемат правоохранителните органи, а решение дали да бъде привлечен към административна или наказателна отговорност взема съдът. Едва след това името се включва в черния списък и човекът трябва да получи писмено предупреждение от превозвача. Предупреждението означава, че авиокомпанията няма да му продаде билет и да го пусне на борда.

Кога авиокомпанията не може да откаже билет?

Това се случва, ако пътникът се връща в Русия и няма друг начин да се добере до мястото, за което е тръгнал. Трябва да го пуснат и при депортация, погребение на близък, при полет с цел лечение и обратно. Всички тези обстоятелства се потвърждават документално.

Глобите за хулиганство остават, максималното наказание е до 2 г. затвор.

В черния списък името не остава завинаги, а за година. След това превозвачът отново ще трябва да продава билети на лицето.

Въпреки че сега превозвачите не могат да отказват билети, те все пак имат регистри с проблемни клиенти. Ако такъв клиент пътува, превозвачите го наблюдават внимателно и предприемат мерки при съставянето на екипажа, разказва шефът на „Аерофлот“ Виталий  Савелев. 

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Мониторингът на Румъния може да отпадне до края на годината