IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция предупреди за негативни последици в НАТО

Причината: изключването на страната от програмата за F-35

08:07 | 19.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

“Изключването ни от програмата за бойните самолети F-35 ще има негативни последици за НАТО, специално по отношение на силата на южното крило на Алианса". Това заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от БТА.

Придружаван от началника на генералния щаб Яшар Гюлер и други генерали, Акар даде брифинг за журналистите след приключване на инспекцията на подразделенията на турската армия, намиращи се край границата със Сирия.
Турският военен министър посочи, че Турция се намира под сериозен риск от въздушна и ракетна заплаха.



"За съжаление", каза той, "нашият стратегически партньор САЩ не даде навременни и задоволителни отговори на нашите планове, които започнахме още през 2000-те години за снабдяване с дългосрочни въздушни и ракетни системи (UMBHFSS). Поради това ние бяхме принудени да закупим С-400. Турция е важен партньор в проекта за Ф-35 и изпълнява всички свои задължения. Вижда се ясно, че изваждането й от програмата и от сътрудничеството е едностранно и несправедливо решение и че не се базира на никакво легитимно основание. Наред с разумните и правдоподобни дискусии в САЩ, редица от направените изявления са едностранчиви и несъвместими с духа на алианса.

Отстраняването ни от програмата на Ф-35 ще засегне негативно южния фланг на НАТО. Като стратегически съюзник, наше естествено право е да искаме от САЩ да се откажат от тази позиция и да избягват стъпки, които биха навредили на нашине отношения.

На брифинга министър Хулуси Акар посочи, че Турция продължава със същата решителност и нарастващ темп борбата срещу тероризма.

"Продължават ударите срещу терористите в планината Кандил в рамките на операцията Лапа. След вероломното нападение в град Ербил, където загина един турски дипломат предприехме най-мащабната операция в последно време срещу терористичната организация и нанесохме силен удар върху терористите. Унищожени са много цели, скривалища, заслони, муниции и др. При операцията ползвахме боеприпаси, местно производство, участваха и безпилотни самолети. Няма да оставим на земята кръвта на нашите мъченици", заяви Акар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още