IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вучич: Бяхме под санкции и не вярваме в тях

Сърбия има по-добри показатели и стойности от България през 2007 г., когато беше приета в ЕС, казва сръбският президент

08:32 | 04.05.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/DIMITRIS ALEXOUDIS</em></p>

Снимка: EPA/DIMITRIS ALEXOUDIS

Едва ли има чуждестранен политик, който да познава Владимир Путин по-добре от сръбския президент Александър Вучич. Сърбия осъди руската агресивна война в Украйна, но страната. кандидатка за членство в ЕС, която, наред с другото, зависи на 100% от руския газ, не подкрепя санкциите на съюза. Едно интервю на Вучич за германския Handelsblatt всъщност представлява и разговор за трудността да не се оставиш да бъдеш привлечен от някоя от страните.

Вучич, който досега се е срещал с Владимир Путин 19 пъти, твърди, че руският президент не е обсъждал с него намеренията си за Украйна. „Видях го за последен път на 25 ноември миналата година. Тогава говорихме по темата за Украйна само няколко минути“, признава сръбският президент.

Запитан дали разбира защо руският президент действа по този начин, Вучич казва, че чете и чува това, което той казва. „Той посочва мотивите си. Но това не означава, че можем да оправдаем действията в Украйна“. Сръбският държавен глава разбира например опасенията му за разширяването на НАТО на изток. „Независимо от това: Сърбия и аз осъждаме нарушаването на международното право и войната в Украйна“, категоричен е Вучич.

На упрека, че Сърбия не се присъединява към международните санкции и изпраща смесени сигнали, държавният глава отговаря, че се чувства задължен да подкрепя международното право. „Не забравяйте, че през 1999 г. НАТО ни нападна в нарушение на международното право и без мандат на ООН и ние пострадахме много. И поради тази причина Сърбия също се присъедини към двете резолюции на ООН и осъди войната в Украйна“.

Сърбия била съгласна с европейците относно характера на конфликта в Украйна. „И не беше лесно, предвид вътрешната ни ситуация, да се позиционираме толкова ясно. Но що се отнася до санкциите: ние бяхме жертви на санкции в продължение на десетилетия, не вярваме в политиката на санкции. Сред страните от ЕС все още се обсъжда например ембарго върху петрола или газа. Имаме свои собствени интереси. А ние все още не сме част от ЕС. За съжаление“, признава още Вучич.

Той пояснява, че Сърбия е неутрална само във военно отношение, но не и в политическо отношение.

„За мнозина беше изненада, че ясно заявихме, че войната в Украйна е нарушение на международното право. Но независимо дали Сърбия ще се присъедини към санкциите, или не, това не впечатлява никого в Русия. От друга страна, ние имаме своите национални интереси по отношение на Косово и други въпроси, по които Русия подкрепя нашата позиция. Досега Русия и Китай ни подкрепяха в Съвета за сигурност на ООН. Но в същото време ние ясно сме стъпили по пътя към ЕС - и това е и остава нашата стратегическа цел. Ето защо идвам в Германия“, каза още Вучич, който е на посещение във федералната република.

Същевременно Вучич признава, че е обезпокоен от спада на доверието на сърбите към ЕС. „Ситуацията е сложна. Мнозинството от 42% от сърбите са против действията на Русия. Само 35% смятат, че Русия е взела правилно решение, нахлувайки в Украйна. 76% от сърбите са против санкциите срещу Русия. И за първи път, ако утре се проведе референдум за присъединяването на Сърбия към ЕС, 44% ще гласуват против, а само 35% - за“, казва той.

Причината според него е една – настояването на съюза Сърбия да признае Косово за независима държава. „На много сърби това им е омръзнало. Защото в същото време те виждат напълно различен подход от същите западни сили в Украйна днес. Те имат усещането, че тук се прилагат двойни стандарти. Въпреки това казвам ясно: ние продължаваме да сме твърдо на пътя към ЕС“.

Друг от проблемите за спадащото доверие към ЕС е продължителният процес. „Вече повече от 20 години сме в процеса на прием. А Сърбия има по-добри показатели и стойности от България например през 2007 г., когато беше приета в ЕС. Във всеки случай вече не мога да обяснявам на сърбите, че все още нямаме реален статут на кандидат“, казва Вучич с горчивина. И все пак се надява, че дискусията за членството на Украйна в ЕС може да бъде чудесна възможност и за Сърбия.

„На това се надяваме - както и на Олаф Шолц и неговите думи за ускоряване на разширяването на ЕС и за възприемане на страните от Западните Балкани като част от ЕС. И тук не говоря само за Сърбия. Това е, от което се нуждаем всички тук, в региона, е едно: ясни и постижими цели“, заключава Вучич.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
или да преведа от копейски... искате да ви приемем при белите в нашия лъскав дом, за това нпма да плюете, ще си събуете калните обувки и ще ползвате тоалетната, както го правят нормалните хора! ... но все пак имате избор, може да си стоите в тинята и да не ни занимавате, ние поне няма да ви набием както прави владо късия с комшиите си които не искат да се преместят в кооочинната му (тоест русия)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
Petar2015
преди 1 година
Ясно е, че сърбите искате да ви приемем в ЕС. Но първо трябва да се отречете от Русия. После да прегърнете еврогеиските ценности. Да нямате свое мнение по политическите въпроси. Да правите само това, което е одобрено от Вашингтон (тоест Брюксел). И чак тогава можете да кажете че сте като нас и ще имате шанс да ви приемем в нашия щат (тоест съюз).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Викаш или ваксината го е спихнала или го е ударил прав ток от некой фотоволтаик ... :))) ... Много работа напоследък и не ми остава време за четене и писане. Започваме да дупчим за геотермална енергия, има няма 30г след всички други наоколо. Вероятно ще успеем да заместим поне 2 от големите въглищни блокове с чиста енергия. Ако успеем за 10-20 години да заместим и газовите топлофикации... Ама да видим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Няма място за кремълски мeкepeта в ЕС. Пък и нали в ЕС било гадно, да си седят отвън и да се наслаждават на средни заплати с 40% по-ниски от България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Hahoto2
преди 1 година
Еййй Зелев, жив ли си, къде се загуби - като щъркел през зима. Бях се притеснил, че глобалното затопляне те е отнесло. Радвам се, че си жив и здрав!!! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Хехе, сръбските мекерета рус.офил.и НИКОГА не сте имали по-добри резултати във всичко от България! И икономически и в припознаване на европейските ценности от населението си. Дева и наглеца. Одобрение и положителна оценка на ЕС, текущи социологически проучвания: Сърбия - 20% , България - 71% , Северна Македония - 77%. Северомакедонците ще ги приемем скоро, вас никога!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още