Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Западът още не е сигурен кога да задейства санкциите срещу Русия

САЩ подготвят контрол на износа на ключови технологии, ЕС се тревожи за последиците за икономиката

Западът още не е сигурен кога да задейства санкциите срещу Русия

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Европейският съюз (ЕС), САЩ и други западни съюзници са категорични, че Русия ще бъде изправена пред сериозни санкции, ако нападне Украйна. Голяма е несигурността обаче относно това какво би представлявало атака, освен пълномащабна инвазия, казват дипломати.

Вашингтон всекидневно се консултира с европейските си колеги при разработването на пакета от санкции, чиито детайли са изключително добре пазени в тайна - отчасти за да се принуди Москва да гадае, но и за да се предотвратят разногласия между съюзниците за конкретни мерки, пише онлайн медията Politico.

Западните правителства настояват, че има желязно единство относно санкционирането на Русия в случай на атака. Липсва обаче консенсус относно това кога ще бъдат задействани санкциите и това оставя облак от несигурност доколко Москва би почувствала този отговор бързо и силно.

Още по темата

„Сега трябва да се работи доста по задействането на [санкциите]“, коментира висш служител на ЕС във вторник. "Това е особено важно, когато се занимавате със сценарий, който е многостранен“, допълва дипломатът.

Установяването на ясни параметри за налагане на санкции срещу Русия, които според дипломатите биха били най-тежките, налагани някога, е особено предизвикателство, като се има предвид широките възможности на Русия да извършва военни или хибридни удари, включително кибератаки.

Много анализатори казват, че конвенционалното нахлуване по земя е само един вариант и може би не най-вероятният сценарий. През 2014 г. Русия изпрати войски без отличителни знаци в Крим и дълго време отричаше каквато и да е роля в сепаратистката война в източния украински регион Донбас, въпреки че присъствието на руски сили и оръжия, както и жертвите на руските войски, е добре документирано от журналисти и анализатори на разузнаването.

Въпросът кога да се задействат санкциите остана нерешен на последната среща на външните министри на ЕС в Брюксел, която се състоя в понеделник. Според дипломати не е имало и ясен консенсус по време на конферентна връзка на лидерите, водена от президента на САЩ Джо Байдън, която се състоя по-късно същия ден.

Някои експерти, които работят отблизо по процеса на разработване на санкциите срещу Русия, изглежда се надяват, че евентуална атака срещу Украйна ще създаде такова чувство за неотложност, че западните съюзници ще загърбят всякакви различия, за да одобрят бързо пакета.

Потенциалните икономически щети за 27-те държави от ЕС ще са различни, което също е предпоставка за спорове. Държави като Германия са относително по-зависими от руския природен газ например, докато други - други като Люксембург или Австрия, биха почувствали по-голям удар от санкциите срещу банки и финансови институции.

Високопоставен служител на ЕС казва, че има известна надежда в Брюксел, че столиците на ЕС ще отговорят със същото бързо единство, което демонстрираха, след като Беларус принуди пътнически самолет да кацне в Минск, за да арестува политически опозиционер, който беше на борда. Инцидентът се случи ден преди срещата на върха на Европейския съвет, което осигури моментална политическа инерция на лидерите да постигнат бързо споразумение.

Още по темата
Дори без да се оповестяват точни подробности за санкциите, някои германски официални лица изразиха противопоставяне на идеята за отрязване на Русия от международната система за финансови плащания SWIFT. Някои служители на ЕС се нахвърлиха срещу САЩ и Обединеното кралство, че наредиха частична евакуация на дипломатическия персонал и техните семейства, заради което се създава чувство на паника.

По време на брифинг във вторник висши служители на администрацията на Байдън казаха, че в допълнение към традиционните финансови санкции САЩ са „подготвени да наложат нов контрол върху износа, който ще даде на Путин слаба стратегическа ръка в средносрочен план“.

„Така че, подобно на финансовите санкции, които ограничават чуждия капитал, контролът върху износа отказва на Русия нещо, от което се нуждае и което не може лесно да замени от другаде“, коментира висш американски служител.

„В случая с контрола на износа, това, за което говорим, са сложни технологии, които проектираме и произвеждаме, които са основен принос за стратегическите амбиции на Русия. Така че можете да мислите за този контрол върху износа като търговски ограничения в услуга на по-широкия американски гражданин“, допълва източникът на медията.

Русия ще почувства натиск заради „глобалното господство на софтуера, технологиите и инструментите с произход от САЩ“, допълва същият служител. „Вариантите за контрол на износа, които обмисляме заедно с нашите съюзници и партньори, биха ударили стратегическите амбиции на Путин за индустриализация на икономиката на Русия. Това би навредило на области, които са важни за него, независимо дали става дума за изкуствен интелект или квантови изчисления, или отбрана, или аерокосмическа, или други ключови сектори“, допълва служителят.

Трети дипломат от ЕС казва, че в крайна сметка ще се постигне консенсус за това кои санкции да се наложат. Основна загриженост пораждат обаче последиците от тях.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

4
 
3
 
3
korn до: Mavi Goz
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Смешников на тебе и другите роби едно ще ви кажа, до като стоите в България където няма война и възхвалявата Русия която щяла да води велика война със Запада, руските момчета се разделят със жените и децата си, за да заминат за една чужда държава да измират и избиват бели християни които говорят същия език заради някви самозабравели се диктатори. Абе тебе кво те бърка, ти си добре, на война няма да ходиш.
3
 
3
 
2
преди 3 месеца
Ще не вмерла Украина! Слава Украине! Хохлодебилом слава! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл!
3
 
2
 
1
преди 3 месеца
Веднага!!! По-добре ужасен край, отколкото ужасТ без край... :lol:

Още от Централна и Източна Европа
САЩ смятат, че Русия променя военната си стратегия за Донецк