IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият президент на Египет Мохамед Морси почина в съдебната зала

Морси е присъствал днес на заседание от процеса, по който той е обвинен в шпионаж заради предполагаеми негови връзки с радикалната палестинска групировка "Хамас"

21:45 | 17.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бившият президент на Египет Мохамед Морси е припаднал по време на съдебно заседание и е починал, съобщи египетската държавна телевизия, цитирана от Асошиейтед прес и Ройтерс.

Според медията 67-годишният Морси е присъствал днес на заседание от процеса, по който той е обвинен в шпионаж заради предполагаеми негови връзки с радикалната палестинска групировка "Хамас". В съдебната зала той е изгубил съзнание и е починал, след което тялото му е било откарано в болница, предаде телевизията.

По предварителни данни Морси е починал от остра сърдечна недостатъчност. Генералната прокуратура обеща бързо да предостави информация за причината за смъртта, съобщи ТАСС.

Мохамед Морси - водеща фигура във вече забранената организация "Мюсюлмански братя" - стана през 2012 г. първият демократично избран президент в съвременната история на Египет. През 2013 г. след масови протести срещу неговото управление военните го свалиха от власт, започнаха масови гонения срещу членове на "Мюсюлманските братя" и арестуваха Морси и други лидери от движението.

Той излежаваше 20-годишна присъда за убийствата на демонстранти през 2012 г. и доживотна присъда за шпионаж по дело, свързано с Катар.

През 2014 г. адвокатите на Морси са предявявали пред съда медицински документи, че клиентът им страда от епилепсия и че навремето е претърпял мозъчна операция. Адвокатите са настоявали той да бъде прехвърлен под домашен арест.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още