IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадската икономика може да пострада от съкращенията в петролното производство

Намаляването на железопътните доставки на суров петрол е сигурен знак, че съкращенията вече са започнали да оказват негативно влияние върху производителите

09:41 | 10.02.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Канадският суров петрол вече е достатъчно скъп, за да се прекрати намаляването на производството, тъй като това вече вреди на икономиката. Това заяви Стив Уилямс, главният изпълнителен директор на един от най-големите играчи на канадския пазар Sincor, по време на пресконференция за актуалните финансови резултати на компанията. 

Sincor, за разлика от останалите канадски производители, беше против съкращенията още от самото им начало, пише Ирина Слав за Oilprice.

„Нашата позиция, е че намесата на правителството на пазара ще изпрати погрешни сигнали към инвестиционната общност относно развитието на бизнеса в Албърта (една от канадските провинции, където действа Sincor) и в Канада като цяло. И наистина трябва да приемем една дългосрочна визия ида позволим на пазара да функционира така, както трябва“, заяви говорител на компанията на фона на решението на властите от Албърта да започнат да разглеждат намаленията при производството като средство за сериозна отстъпка, която канадският сорт Western Canadian Select прави спрямо лекия американски петрол West Texas Intermediate.

Тази разлика в цените между двата сорта беше изтрита по-бързо от предвиденото, като в момента се забелязват вече негативни последици за канадското производство, посочи още Уилямс.

Поради тази причина са намалели или напълно спрели железопътните превози на петрол. Това е сериозен проблем за канадските производители, тъй като този тип транспортиране на гориво е значително по-скъпо спрямо тръбопроводите. В резултат на това много от канадските производители са прекратили съкращенията в производството.

В момента, според Уилямс, размерът на съкращенията възлиза на 75 хил. барела дневно срещи 325 хил. барела, регистрирани през декември 2018 г. от премиерът на Албърта Рейчъл Нотли.

Ефектът от обявените от Нотли съкращения беше мигновен – цената на WCS се изстреля нагоре още преди този план да влезе в сила.

Това предизвика тревога при някои от производителите, които се противопоставиха на идеята, определяйки я като своеобразен бумеранг за канадската икономика.

Въпреки съкращенията Sincor е обявила своите планове за увеличаване на производството на петрол до 780-820 хил. барела дневно.

Но бизнесът на компанията е достатъчно мащабен и обхваща редица нива нагоре по веригата, за да се влияе толкова лесно от съкращенията.

Но други дружества изпитват сериозно затруднения. Редуцирането на производството беше замислено като временна мярка. Но такъв тип мерки не могат да решават перманентни проблеми, като липсата на достатъчно изградени тръбопроводи за транспорт на суров петрол към рафинериите, посочва Слав.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Ами да секат и да продават в ШАШ дърва, бе. И зелена боя. Да си печата докАрес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още