IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неволите на какаовите производители във Венецуела

Обсъжда се създаване на държавно предприятие за търговия с какао

15:25 | 29.12.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Щатът Миранда във Венецуела е известен като един от най-големите производители на какаови зърна, при това със завидно качество. През последните няколко години обаче производителите на сладките зърна са притеснени от опитите на правителството да се меси в бизнеса им.

Фреди Падрон има какаови насаждения от десетилетия. Преди е имал десетки работници, сега са само седем. Причината - какаовите терористи - както тук ги наричат. Под прикритието на правителствени служби, част от пратките ценна суровина биват задържани. А от няколко месеца се говори и за идеята за създаване на държавно предприятие за търговия с какао, информира БНТ.

"Губернаторът на щата казва, че иска да създаде компания за износ на какао. И ако той е единственият, който ще изкупува, това означава монопол и фиксирани изкупни цени, а това ще бъде ужасяващо за местните, които отглеждат какао. Трябва да има предлагане и търсене и да се продава на онзи, който предложи най-добра цена”, казва Фреди Падрон, производител на какао.

Фреди Галиндо търгува с какао от 19 години. За това време е преживявал магистрални обири, отвличания на членове на семейството, почти пълно унищожаване на ценните зърна. Категоричен е обаче, че намесата на властта ще бъде най-голямото бедствие за отрасъла.

"Всъщност, те не седнаха да говорят с нас. Просто правителството задържа камионите с продукцията, за да окаже натиск върху производителите и те да има дадат какаото без пари. Но това няма как да стане - ние имаме предварителни уговорки, обикновено всичко е предплатено... Надяваме се на тазгодишната реколта... Имаме какао и от миналата година, но се страхуваме да го транспортираме, именно от страх, че правителството отново ще ни го вземе", обяснява Фреди Галиндо.

През изминалите месеци десетки камиони на компанията на Галиндо са задържани по организираните от правителството контролно-пропускателни пунктове. Тежкотоварните автомобили се пренасочвани към складове и държани там месеци. Според Галиндо, след задържането, само от неговите камиони липсват 87 тона какао, чиято стойност е 130 хиляди долара. Според губернатора на Миранда - вторият по големина щат производител на какаови зърна във Венецуела, по този начин властта събира данъците, които производители и търговци не плащат.

Ектор Родригес, губернатор на щата Миранда: "Целта ни е да се справим с какаовите банди. Разговаряме с производителите на какао и до голяма степен става дума за изграждане на доверие по между ни. Много правителства преди нашето изобщо не са искали да се справят с този проблем и всеки е правил каквото си иска и както знае. А сега всеки трябва да изпълни ангажиментите си - производителите трябва да си платят данъците, а ние им помагаме."

В Миранда вече е създаден какаов кооператив. Все още никой от производителите и търговците на какао не е задължен да се включи, но очакванията им са, че това е само въпрос на време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 4
ПИЧ
преди 5 години
Такова беззаконие ли цари във Венецуела - как така правителството ще задържа камиони с частна продукция. На практика краде тази продукция. Ама какво да се чудим, като и у нас е имало еспроприация на частни земи, градски имоти и прочие. Та и сега се опитват да правят подобни неща с големите права, дадени на комисията КОНПИ. Тъжна, тъжна история. Само революцията е решение за венецуелските граждани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още