IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нигер иска да продължи да е само транзитна страна за кандидатите за убежище

Президентът Махамаду Исуфу определи 1,8-те млрд. евро, който ЕС ще задели за неговата страна, като "капка във финансовите ни нужди"

11:27 | 08.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нигер ще продължи да служи за транзитна страна за кандидатите за убежище, по-специално за тези, които са прехвърляни от съседна Либия от ООН. Това заяви нигерският президент Махамаду Исуфу, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"Ние сме отворен към гостоприемството народ, ние сме великодушен народ, ние приемаме хората в затруднено положение, това е традицията на нашата страна", каза президентът по време на среща с делегация на ООН, водена от заместник-генералния секретар Амина Мохамед.

"Същественото е тези хора да не остават дълго в Нигер. Транзитът в Нигер трябва да става много бързо и времето да е минимално, това са единствените ни условия", добави държавният глава.

Той приветства доброто сътрудничество с ЕС в борбата с трафика на мигранти, но сметна за недостатъчни средствата от 1,8 милиарда евро, които ЕС ще задели за неговата страна. "Това е капка във финансовите ни нужди", каза държавният глава.

Върховният комисариат за бежанците прехвърля бежанци от Либия в Нигер, докато чакат приемна страна. "Тези хора трябва да си тръгнат от Нигер", смята президентът. Той каза, че за шест месеца от страната са си тръгнали 200 мигранти, а са пристигнали от Либия 1200.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още