Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Облигациите с отрицателна доходност в света нарастват до 16,5 трлн. долара

Според анализатори тенденцията е отклонение от икономическата реалност въпреки рисковете заради разпространението на делта варианта на коронавируса

Облигациите с отрицателна доходност в света нарастват до 16,5 трлн. долара

Снимка: архив Ройтерс

Стойността на облигациите с отрицателна доходност в света се е повишила до над 16,5 трлн. долара, което е най-високото ниво от шест месеца, съобщава FT.

Доходността по държавните облигации се понижава през последните седмици, което заслепява някои инвеститори, очакващи икономическо възстановяване след пандемията на фона на ускоряващата се инфлация, която може да увеличи разходите по дългосрочните заеми.

Някои от най-сериозните движения се отчитат на американския пазар. Облигациите в Япония и еврозоната - двата основни бастиона на дългове с отрицателна доходност, също се възползваха от интереса на инвеститорите.

Доходността по 10-годишните японски облигации падна под нулата тази седмица за първи път от декември. В Европа доходността по 10-годишните облигации на Германия падна до минус 0,51%, най-ниско ниво от началото на февруари. Доходността по 30-годишните германски облигации също е под нулата, което означава, че целият германски дълг, който служи като отправна точка за облигациите в еврозоната, сега се търгува с отрицателна доходност.

По-рисковите кредитополучатели във валутния блок също последваха тенденцията, включитено 12-годишните облигации на Франция, дългът на Испания с матуритет 9 години, 7-годишните книжа на Италия и Гърция.

В средата на май стойността на глобалните облигации с отрицателна доходност нарасна до малко над 12 трлн. долара и вече е близо до рекорда, отчетен през декември, от 18 трлн. долара, показват данни на Barclays.

Още по темата

Отрицателната доходност означава, че инвеститорите са готови да платят за възможността да заемат средства на тези държави. Тези, които държат този дълг до падеж, гарантирано ще загубят.

Въпреки че промяната отчасти отразява нарастващите опасения, че делта вариантът на коронавируса може да забави възстановяването, много мениджъри на фондове и анализатори твърдят, че най-ниската доходност, която обикновено сигнализира за мрачна перспектива, се е отклонила от икономическата реалност. Вместо това някои посочват централните банки за отговорни, тъй като те изкупуват дългове и това е имало голям ефект върху пазарите.

Европейската централна банка повиши темпото на най-голямата си програма за изкупуване на дългове до 87 млрд. евро през юли от 80 млрд. евро през предходните три месеца. Тези покупки са притиснали доходността на различните дългови книжа в еврозоната, според стратега на ING Антоан Буве.

Драматичният спад на доходността е „обикновено доста добър знак, че пазарите предвиждат драматично забавяне на растежа или дори рецесия“, казва той. Според него обаче не бива да се заблуждаваме за това и то се дължи на намесата на централните банки на пазарите.

Трейдърите казват, че активността е намаляла през последните седмици, което означава, че пазарите се движат въз основа на сравнително малко трансакции. В Япония, обикновено най-бавния от най-големите световни пазари на държавни облигации, няма никаква търговска дейност с 10-годишни облигации във вторник.

Много мениджъри на фондове, които продължават да очакват възстановяване на доходността, са решили да преодолеят лятното затишие, преди да подновят своите мечи позиции.

„Инвеститорите пестят куршумите си, защото се опариха през последното тримесечие“, коментира Мохамед Казми, портфолио мениджър в Union Bancaire Privée, който излезе от залозите срещу германските облигации през последните няколко седмици.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
2
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ЕЦБ и ФЕД започнаха масово печатане на пари преди повече от година в опит да задържат будна сриващата се заради коронавирус икономика. Парите отдавна не се носят в куфари, а са единици и нули, които се "създават" с едно-две чукания на клавиша.
0
 
4
 
4
evlogi до: Стенси
преди 1 месец
Е тези новонапечатани пари от централните банки достигат до бюджетите именно чрез изкупуването на облигации, някои директно от правителството друга част от вторичният пазар.Няма друг вариант освен облигации.Или ти си мислиш, че централната банка ги дава на правителството в куфари?
1
 
3
 
3
evlogi до: Императорът
преди 1 месец
Основно ги изкупуват централните банки.С новоемитирани пари.
2
 
3
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Не се ли разбра вече, че финансирането на бюджета чрез облигации не се котира. Защо да обременяваш бюджета с облигации с положителни лихви, когато заради корона вируса можеш да се напечаташ пари колкото си искаш. Е, така изяждаш парите на хората, но нали това е целта.
1
 
6
 
1
преди 1 месец
Никой нормален човек няма да си купи облизвации с отрицателна доходност. Но големите фондове - например пенсионни - с определен профил са длъжни да купуват ДЦК. После пенсионерите: при Любо Пенев !!!

Още от Други
Кр. Георгиева отново отхвърли обвиненията за манипулиране на доклад на СБ