IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на Г-20 започна хармонично, но дълбоките различия остават

Най-дългоочаквана е срещата на американския президент Доналд Тръмп с китайския му колега Си Дзинпин утре

22:08 | 28.06.19 г.
<p>
	Японският премиер Шиндзо Абе (вляво) и американският президент Доналд Тръмп (вдясно).&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Японският премиер Шиндзо Абе (вляво) и американският президент Доналд Тръмп (вдясно). Снимка: Ройтерс

Срещата на върха на Г-20 в японския град Осака започна днес в сравнително хармонична обстановка и Доналд Тръмп беше необичайно сговорчив, с изключение може би на шегата за Русия, но без същински напредък по най-конфликтните теми, между които и тази за климатичните промени, отбелязва Франс прес.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе пожела дискусиите да се проведат в големия японски крайбрежен град и да минат под знака на "красивата хармония", както се тълкува названието на новата ера "Рейва", започнала неотдавна на японския архипелаг.

В този дух Доналд Тръмп се държеше приятелски с държави, с които САЩ имат търговски спорове, посочва АФП. Той похвали "чудесните заводи", построени от японските производители на автомобили в САЩ, каза, че иска да се разбира добре с Индия и отбеляза, че Ангела Меркел е "фантастична".

Американците и японците решиха също да ускорят своите търговски преговори, особено по отношение на селското стопанство и автомобилостроенето.

За Иран, една от големите теми, предизвикващи напрежение в момента, Тръмп също искаше да внесе успокоение. "Нищо не ни притиска, имаме време" да преодолеем напрежението, каза той, макар да не беше престанал да говори за "война".

На срещата си с Владимир Путин американският президент обаче не можеше да не привлече вниманието с шегата за американските избори и Русия, крайно деликатен въпрос в САЩ. "Не се месете в изборите, г-н президент, не се месете", каза той иронично, обръщайки се към руския си колега, след като беше запитан от журналист за рисковете от такава намеса в президентските избори през 2020г., за които милиардерът републиканец започна вече кампанията си.
Тръмп позира широко усмихнат и вдигнат палец с един от големите си поддръжници - президента Жаир Болсонаро, който побърза да публикува снимката в Twitter и да обяви, че е "голям почитател" на американския си колега.

Толкова за проявите на привързаност. По най-горещата тема на този форум на Г-20 днес Тръмп каза, че се надява на "ползотворна" среща утре с китайския си колега Си Цзинпин. На тази истинска среща на върха в рамките на форума двамата лидери ще се опитат да ограничат ескалирането на напрежението между техните държави в областта на търговията и технологиите, което застрашава растежа в световен план, отбелязва АФП. Вашингтон заплашва да наложи мита на всички вносни китайски стоки, а оттам няма да има връщане назад. Китай осъди това като "тормоз" от страна на американците.

Редица анализатори се надяват в Осака да бъде постигнато примирие, дори и в момента, когато договарянето на голямо търговско споразумение изглежда илюзорно.

Никой или почти никой не вярва, че ще има затишие по въпроса за климата - въпрос, който поражда напрежение в средите на Г-20, след като администрацията на Тръмп реши да се оттегли от Парижкото споразумение. "Климатът е най-трудната тема" на срещата на върха, подчертаха сътрудници на френския президент Еманюел Макрон.

"Американците държат много остър език на масата на преговорите " и биха могли в Осака да увлекат със себе си "три-четири държави", които също да откажат да подпишат декларацията в подкрепа на Парижкото споразумение, се опасяват французите. Най-често в тази връзка се споменават Бразилия, Турция и Саудитска Арабия.

Държавните и правителствените ръководители имат дълбоки различия и по въпроса за  политическата власт. Прогресистите "не могат просто да диктуват това, което желаят, както правеха през последните десетилетия", каза Владимир Путин в интервю за в. "Файненшъл таймс", отпечатано днес, приветствайки твърдата политика на Тръмп спрямо нелегалната имиграция. Тази идея за прогресизъм "е остаряла", смята той.

"Авторитаризмът, култът към личността и законът на олигарсите са наистина остарели", отвърна председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

В интервю, първото след отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал през 2018 г. на британска земя, британската министър-председателка Тереза Мей с леден тон призова Путин "да спре действията си на дестабилизация, които застрашават Обединеното кралство и неговите съюзници", и изключват нормализиране на двустранните отношения.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още