IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от Г-7 се разбраха да спрат финансирането за въглищата

Държавите ще се ангажират да намалят значително своите емисии на парникови газове през това десетилетие

20:40 | 21.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Страните от Г-7 се съгласиха да премахнат субсидиите за изкопаеми горива и незабавно да спрат финансирането на международни проекти за въглища, като новите мерки бяха приветствани от екоактивистите, съобщава Bloomberg.

Държавите се съгласиха да приведат своите политики към решаващата цел за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий. Международното финансиране ще бъде синхронизирано с глобалната цел за постигане на нулеви емисии на парникови газове не по-късно от 2050 г. Страните също така ще се ангажират с „дълбоко намаляване на емисиите през това десетилетие“.

Приемането на тези ангажименти ще се разглежда като дипломатическа победа за Великобритания, която е домакин на срещата на върха, както и като решаващ кръг от разговорите, част от конференцията на ООН за климата, известна като COP26. 

„Днешната среща на министрите на климата и околната среда на страните от Г-7 е стъпка  към промяна спрямо последните четири години и създава предпоставки Г-7 да се превърне в двигател за ограничаването на покачването на глобалната температура до 1,5 градуса“, изтъква Дженифър Толман, старши съветник в мозъчния тръст E3G.

Панелът призовава за прекратяване на международната подкрепа за производството на термални въглища през тази година. Страните от Г-7 също така обещават постепенно да отменят държавната подкрепа за „енергоемката международна енергия от изкопаеми горива“ по начин, който е в съответствие с целите от Парижкото споразумение от 2015 г. Определени изключения обаче трябва да бъдат разрешени.

Годишните субсидии за изкопаеми горива се оценяват на 5,2 трлн. долара през 2017 г., което се равнява на 6,5% от световната икономика, според данни на Международния валутен фонд (МВФ). Институцията установява, че по-ефективното ценообразуване на изкопаеми горива през 2015 г. би намалило емисиите на въглерод с 28%.

Споразумението от петък е постигнато след първоначалното противопоставяне от страна на Япония, която използва въглища за една трета от производството на своята електроенергия.

Неотложност

„Смятам, че осъзнаваме неотложността, която мотивира всички партньори тук“, заяви Джон Кери, американски посланик по климата, пред журналисти.

Министрите на страните от Г-7 се срещнаха само дни, след като Международната агенция по енергетика обяви, че е необходимо незабавно спиране на разработването на нови находища на петрол, газ и въглища, за да бъдат постигнати целите на Парижкото споразумение.

Кери похвали доклада на МАЕ, който определи като „едно от най-критичните публични изявления по този въпрос“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още