IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може да се окаже най-потърпевша, ако транзитът на газ през Украйна секне

С 65% може да бъде ограничено търсенето на газ в страната ни през зимата, ако доставките на руски газ през територията на Украйна бъдат прекратени

22:35 | 31.10.19 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България може да се окаже изложена на най-голям риск при евентуално прекъсване на транзита на природен газ през Украйна от всички страни в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), сочат данни на European Network of Transmission System Operators for Gas (ENTSOG).

Останалите потенциално потърпевши страни от подобно прекъсване на доставките на руски газ през Украйна са Австрия, Хърватия, Чехия, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Люксембург, Полша, Румъния, Словения и Словакия.

Резултатите показват, че при пиков ден и двуседмично върхово застудяване през зимата, съчетани с прекъсване на украинския транзит, някои страни в Югоизточна Европа ще бъдат изправени пред ограничаване на търсенето.

ENTSOG отбелязва, че намаляването на търсенето в Югоизточна Европа в такъв момент ще се дължи на ограниченията в местната инфраструктурата, а прекратяването на износа не може да помогне да се избегнат тези ограничения.

При прекъсване на транзита през Украйна през тази зима, търсенето в България в пиков ден ще се свие с 65%, най-много от всички засегнати страни. Страната ни е следвана от Румъния (15%), Босна и Херцеговина (13%) и Гърция (12%).

При двуседмично застудяване търсенето в България ще намалее с 62%, докато в Румъния то ще се свие с 10 на сто, а в Гърция с 3%.

газ1 газ1

По отношение на нивото на запасите, Германия е лидер с 232,23 тераватчаса запаси, които обаче е запълнила едва на 87%. Тя е следвана от Италия (190,34 тераватчаса и 97% от пълния капацитет), Холандия (129,81 тераватчаса/100%) и Франция (128,53 тераватчаса/95%). България е запълнила своите запаси на 96% и разполага с 6,02 тераватчаса газ. Единствените други страни, освен Холандия, които са запълнили на 100% своя капацитет, са Полша и Португалия.

За целия Европейски съюз, към 1 октомври 2019 г., общите запаси достигат 1060 тераватчаса, спрямо 897 тераватчаса за предходния зимен сезон.

газ2 газ2

Основните констатации на ENTSOG за зимните доставки на природен газ продължат да поддържат тревогата сред европейските потребители. Направеният анализ показва, че европейското местно производство на газ продължава да намалява, а Югоизточна Европа остава силно изложена на риск в случай на транзитно прекъсване през Украйна в условия на високо търсене.

От друга страна ENTSOG подчертава, че нивото на съхранение на газ за 1 октомври е най-високото за последните 8 години – 1060 тераватчаса, което е следствие от високото ниво на съхранение (447 тераватчаса) в началото на сезона на инжектиране и сравнително високия сезонен ценови спред  през сезона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 19 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Ти си глупакът !!! Според тебе дали в договорът пише: откъде точно трябва да стигне газчицата ДО България? Газпром ще ни достави синичко горивце... ама през Турция... а можеше да ни го доставя ДИРЕКТНО, ако бяхме показали твърдост и построили Южен поток !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 4
крас
преди 4 години
ОКАЗВА СЕ, ЧЕ НЕ САМО ТУРСКИ ПОТОК , НО И СЕВЕРЕН ПОТОК - 2 ЩЕ БЪДАТ ИЗГРАДЕНИ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА. С УКРАЙНА НЕЩАТА СА ПРИКЛЮЧИЛИ - една система от никому ненужни тръби. Как стоят нещата при нас и готова ли е ВЪТРЕШНАТА НИ ГАЗОПРЕНОСНА МРЕЖА за смяната на посоката на подаване на газта от ГАЗПРОМ?!!Шефа на БЕХ ЖАКЛИН КОЕН създаде проблем с банковия заем и отказа на кредиторите да подпишат с ТОВА ЛИЦЕ заем за изграждане на връзката с ГЪРЦИЯ.. Възможно ли е заради тази личност България да има проблем с доставката на газ от ГЪРЦИЯ?!В България всичко е възможно, особено ако зад всичко стоят МЕСТНИ КОРПОРАТИВНИ ИНТЕРЕСИ на едни разпределители на порции, които Борисов през 2009 година щеше да измита, но за учудване им предостави студения резерв на ДЪРЖАВНИЯ ТЕЦ 2 !!! За съжаление нито БОРИСОВ , нито пък местните ни олигарси осъзнават, че са минало и една прочетена и затворена страница от историята ни. Червената им лампа трябваше да светне след назначаването за посланик на САЩ у нас на ХЕРО МУСТАФА. Но не би. Решиха , че едни приятели от обетованата земя на които им се клатят краката ще ги спасят. НЕЩАТА СЕ ПРОМЕНЯТ БЪРЗО И ДИНАМИЧНО И НЕ ВИНАГИ ИЗГЛЕЖДАТ ТАКИВА КАКВИТО НА НЯКОИ УПРАВЛЯВАЩИ ИМ СЕ ИСКА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 6
крас
преди 4 години
ТРАНЗИТА ОТ ТРАСЕТО ИДВАЩО ПРЕЗ УКРАЙНА ЗА РУМЪНИЯ - БЪЛГАРИЯ - ТУРЦИЯ ще секне просто защото вече има трасе ТУРСКИ ПОТОК. ГАЗПРОМ е готов с подаването на газ през Турция!!!Въпроса е дали ние сме готови с ХЪБ БАЛКАН и с преодоляване на някакви ЕВРОПЕЙСКИ ИЗИСКВАНИЯ, които пречат на доставките на руски газ. При липсваща каквато и да е икономика потреблението на газ у нас се е СВИЛО до размер, който е много под сочените 3 - ри млрд кубо метра газ. ЩЕ Я КАРАМЕ НА КОМАНДНО ДИШАНЕ С ВТЕЧНЕН АМЕРИКАНСКИ ГАЗ докато изгоним и последният решил да прави бизнес у нас инвеститор. .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 6
крас
преди 4 години
Щтението на Украйна за ДЪЛГОСРОЧНО договаряне няма да се случи.Газ за Европа ще има и без такова договаряне с изключение на ТРАСЕТО КОЕТО БЕ ЗАМЕНЕНО ОТ ТУРСКИ ПОТОК , с което от ИЗНОСИТЕЛ България се превръща във ВНОСИТЕЛ на руски газ. Руска газ до НАШАТА граница е осигурена от Газпром !!!ВЪПРОСА Е ДАЛИ НИЕ СМЕ ПОДГОТВЕНИ ДА Я ТРАНЗИТИРАМЕ НА НАША ТЕРИТОРИЯ И ДАЛИ БОЙКОВИЯ ХЪБ Е ГОТОВ В началото на 2020 година ще стане ясно дали БОРИСОВ само е дрънкал празни приказки или си е свършил работата с ХЪБ БАЛКАН .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 31
khao
преди 4 години
глуупакооо, ние имаме договор с тях до 2030, как ще се случи нали гъзпром да най честната фирма в цялата вселена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 4
mick
преди 4 години
Не мисля, че транзитът ще секне, просто защото имаме договор с достатъчни неустойки, а и не сме само ние. Цялато врякане на украинците е, че няма да могат да извиват ръце когато СП2 тръгне. Но до тогава, украинците ще извиват ръцете на Газпром.. просто защото неустойките са големи, а засегнатите държави много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 31 rate down comment 7
baba_meca
преди 4 години
"С 65% може да бъде ограничено търсенето ", не на търсенето, а на предлагането на газ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 17
Императорът
преди 4 години
Защо трябва да получаваме газ от Турция, щом Турция можеше да получава от нас? От Гърция: а Гърция откъде ще го вземе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 13
fon
преди 4 години
В Германия хранилищата са пълни на 99.44%, не знам откога са горните данниhttps://agsi.gie.eu/#/Иначе вече може да получаваме много газ и от Гърция и от Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 14
дядя Вова
преди 4 години
Импе,днес тиквите имат празник.Не ги дълбай без време и не им пали свещи.Когато му дойте времето.Ще.Големият бял вожд в Голямата бяла стая вече не плаща и не натиска.Значи браточките могат да си уреждат сметките на спокойствие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още