Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Бюджетният дефицит на Италия за 2019 г. може да се окаже по-голям от планирания

Според представители на ЕС съществуват редица неясни точки в планирания бюджет, които могат да доведат до увеличение в размера на дефицита

Бюджетният дефицит на Италия за 2019 г. може да се окаже по-голям от планирания

Икономическият министър на Италия Луиджи ди Майо и премиерът Джузепе Конте, Снимка: Ройтерс

Представители на Европейския съюз (ЕС) са притеснени, че бюджетният дефицит на Италия за 2019 г., който вчера Рим одобри (2,4% от брутния вътрешен продукт на страната), може да се окаже по-висок, тъй като някои мерки около плана все още оставан неизяснени, предава Ройтерс.

Популисткото правителство на Италия ще представи плана за бюджетния дефицит за 2019 г. в Брюксел следващия понеделник, за да бъде проверено дали отговаря на правилата на ЕС – Пакта за стабилност и растеж . 

Още по темата

Вчера италианският парламент прие ревизионния бюджет за 2019 г., който включва и критикуваните от ЕК бюджетни цели за следващата година.

Текстът бе одобрен първо в Сената със 165 на 197 гласа и петима въздържали се, а след това бе приет в Камарата на депутатите с 331 на 191 гласа.

Проектобюджетът бе коригиран миналата седмица и ще бъде представен в Брюксел в понеделник. Той вече залага дефицит от 2,4% за 2019 г. спрямо 0,8% при предишното лявоцентристко правителство. За 2020 г. е заложен дефицит от 2,1%, а за 2021 г. - 1,8%.

“Не знаем дали този дефицит ще се задържи до 2,4% през следващата година или ще се повиши. Мерките не са уточнени и тяхното описание не е достатъчно детайлно“, смятат представителите на ЕС по време на годишната конференция на МВФ в Бали, Индонезия.

Изказванията се появяват на фона на пазарните опасения около плановете за заеми на Италия, които утрояват дефицита, планиран от предишната администрация. Така се оказва допълнителен натиск върху вече раздутите публични финанси на Апенините, където съотношението на държавния дълг към БВП (133%) е вторият по големина в Европа след този на Гърция (180%).

По-рано днес Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че твърде много държави от еврозоната пропускат възможността да намалят своя дълг, когато икономическият растеж е добър, и да се подготвят за следващия икономически спад.

„Смятаме, че фискално отпускане в такъв магнитуд в Италия при сегашните обстоятелства не е правилно“, каза ръководителят на европейския департамент на МВФ Пол Томпсен, като добави, че е важно бюджетът на Рим за 2019 г. да съответства на европейската фискална рамка.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Еманюел Макрон призова за реформа на земеделската политика в ЕС