IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Проблемът с чиповете ще се задълбочи през второто тримесечие

Ситуацията може да се нормализира след средата на годината, изтъква Йенс Улбрих от централната банка на Германия

20:52 | 30.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Проблемите при доставката на чипове за германската индустрия вероятно ще се влошат допълнително през второто тримесечие на годината и ще повлияят негативно върху цялостното възстановяване на най-голямата европейска икономика през тази година, предупреждава Бундесбанк, цитирана от Ройтерс.

Недостигът на полупроводници и други промишлени компоненти доведе до намаляване на производството, принуждавайки индустриалните ръководители и политиците да преосмислят веригите на доставка и да се опитат да намалят зависимостта на Германия от шепа доставчици от Азия и САЩ. 

Автомобилните концерни и производителите на електроника са силно засегнати от забавянето при доставките на чипове, причинено от затварянето на фабрики по време на първата вълна на COVID-19 миналата година и от скока в търсенето на полупроводници от страна на компаниите за потребителска електроника.

"Очакваме проблемът с недостига на полупроводници да се влоши до известна степен през второто тримесечие. Ситуацията може да се нормализира след средата на годината," изтъква Йенс Улбрих, главен икономист на Германската централна банка.

Според него все още е трудно да се определи как този проблем ще се отрази върху икономическия растеж на страната.

"Отчитаме явни признаци на забавяне на производството на превозни средства през първото тримесечие. Не е възможно обаче да се изолира ефектът от недостига на полупроводници, тъй като различни други фактори също имат своята роля", посочва Улбрих.

Той изтъква, че увеличението на данъка върху продажбите също е оказало въздействие. „В крайна сметка само производителите могат да определят количествено ефекта", коментира Улбрих.

Но няма съмнение, че нарушените доставки на чипове и свързаните с тях съкращения на производството ще доведат до по-слаб растеж през тази година, добавя той.

"Възстановяването вероятно ще бъде малко по-слабо, отколкото без този специфичен проблем с полупроводниците", коментира още Улбрих.

Въпреки това Бундесбанк очаква относително силен растеж от средата на годината, който след това ще бъде подкрепен и от частно потребление.

В началото на седмицата германското правителство повиши прогнозата си за икономически растеж за тази година до 3,5% от 3% преди това, разчитайки на възстановяването на разходите на домакинствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още