IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 320 млрд. евро ще вложат Балканите за развитие на енергетиката до 2025 г.

Турция вероятно ще се превърне във водеща енергийна сила в региона според проучване

14:48 | 08.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Между 267 млрд. евро и 321 млрд. евро ще бъдат инвестициите за развитие на енергийния сектор на Балканите в периода 2016 – 2025 г., показва оптимистичният сценарий в проучване на базирания в Атина Институт за енергетика за Югоизточна Европа, предава гръцката информационна агенция Ana Mpa.

Тези средства ще бъдат вложени в нови производствени мощности, зелени централи и добив на изкопаеми горива.

Анализите сочат, че почти половината от тези средства (между 125 млрд. евро и 141 млрд. евро) ще инвестира Турция, което ще превърне страната във водеща енергийна сила в региона.

Проучването обхваща 13 държави на Балканския полуостров. Според изчисленията до 2050 г. нуждите от енергия в региона ще расте значително – от 59 млн. тона петролен еквивалент днес до 219 млн. тона през 2050 г. Делът на Турция във финалното енергийно потребление ще се увеличи от 52% до 60%, докато на Гърция се очаква да намалее – от 10% до 7%.

Очакваните инвестиции в развитието на енергетиката на Гърция за периода между 2016 г. и 2025 г. ще бъдат в диапазона 23,3 млрд. - 30,2 млрд. евро.

Вносът на петрол и природен газ ще доминира в енергийния микс на региона, въпреки че анализаторите отчитат липсата на свързаност между газовите мрежи на държавите. По отношение на електроенергийния пазар приоритет ще бъде свързаността на Италия, държавите на Западните Балкани и Гърция.

В анализа е записано още, че държавите на Балканите трудно приемат идеята да спрат производството на електроенергия от въглища, тъй като доставките и разходите като цяло са приемливи. Политиката на ЕС обаче е да намали връзката между икономиката и зависимостта от въглищата по екологични причини. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още