IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единствените поскъпващи италиански акции са на производител на тест за COVID-19

Книжата на DiaSorin са прибавили 3% към стойността си от началото на годината

15:29 | 24.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

В европейската страна, която е най-тежко засегната от COVID-19, инвеститорите залагат на производител на по-бързи тестове за откриване на вируса, предава Bloomberg.

Книжата на DiaSorin са поскъпнали с около 3% тази година и са прибавили 17 на сто към стойността си, откакто на 10 март компанията съобщи, че разработва тест за бързо засичане на новия коронавирус COVID-19. Това е единствената компания в италианския бенчмарк FTSE MIB, включващ 40 компании, която постига ръст през 2020 г. Индексът е отбелязал спад от 30% от началото на 2020 г. Италия Италия

Молекулярният тест ще дава резултати на пациентите за 60 минути спрямо необходимите пет до седем часа при други тестове, съобщи компанията в комюнике на 10 март. Тя отбеляза, че предприетите изследвания за теста подкрепят пускането му до края на месеца. Миналата седмица DiaSorin получи разрешение за употреба на теста в извънредна ситуация от Агенцията по храните и лекарствата в САЩ.

“DiaSorin работи с голяма скорост за излизането на пазара на бърз, евтин и относително лесен за използване тест“, коментира анализаторът Алекс Когут от компанията Kempen. Въздействието върху печалбата зависи от продължителността на пандемията, отбелязва той и допълва, че компанията очаква да печели между 5 и 10 млн. евро на месец от новия си тест. DiaSorin обяви приходи от 706 млн. евро и печалба преди данъци, такси и амортизации на стойност 277 млн. евро през 2019 г.

Въпреки че повечето останали тестове на компанията се смятат за несъществени в момента, продажбите им вероятно само ще бъдат отложени за второто полугодие и няма да се превърнат в изгубени приходи, казва Когут.

Френската компания BioMerieux също се възползва от надпреварата за по-бързи тестове за вируса, като цената на акциите й е нараснала с 29% от началото на годината. Днес тя съобщи, че е получила разрешение за ползване в извънредна ситуация от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ за теста си BioFire Covid-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още